Emekliye 1 Mayıs Müjdesinin Neden Gelmediği Açıklandı

Emeklilere 1 Mayıs'ta neden müjde gelmediği açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yapmış ve Kadir Gecesi yaptığı açıklamada , 1 Mayıs 2022 günü emeklilere müjdeli haber verileceğini, maaşa zam geleceğine yer verildi. En düşük emekli maaşına zam geleceği açıklanırken 1 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın akşam açıklama yapacağı bildirildi. Ancak 1 Mayıs günü geldi ve üzerinden 3 gün geçti. Geçen zaman arasında müjde hala gelmedi. Müjdenin gelmemesi tepki çekerken bu konuda bir son dakika açıklaması geldi. 

Karar yazarı İbrahim Kahveci yaptığı son dakika açıklamasında "La kasada para yok..." başlıklı yazı yayımladı. Yayımlanan yazıda SGK'daki son duruma yer verildi ve 2022 yılında net ücretlerin yüzde 42.2 artışla 6 bin 167 liraya çıkarıldığına yer verildi. Bu durumun SGK prim ödeme gelirlerini de azalttığına yer verildi. Sosyal Güvenolik Kurumu kasasına gelen prim ödeme miktarların emekli maaşlarını ödemeye yetmediğine yer verildi. Söz konusu haberde Kahveci, "Bu yıl ücretler fazla artmayınca prim geliri emekli maaş ödemelerini bile karşılamadı. Böylece yılın ilk iki ayında Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak tutarı 65,6 milyar liraya çoktan ulaştı bile" ifadelerini kullandı. 

Kahveci yaptığı açıklamada Sosyal Güvenlik Kurumunu bu sene bütçeden 395 milyar lira aktarmak zorunda kalınacağını söyledi. Kahveci, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda emekli vatandaşlara Cumhurblşkanı Erdoğan 'ın müjde açıklayacağı ancak müjdenin gelmediğini, kasada para olmadığını , bu nedenle açıklamanın gelmediğini söyledi. 

SGK verileri ne emekliye fazladan verecek miktarın ya da ikramiye artışlarının olmayacağını da söyleyen Kahveci, "Diyeceksiniz ki, Hazine’den ödeme yapılsın. Zaten mevcut durumda bile Hazine’den 400 milyar liraya yakın aktarılması gereken bir kaynak söz konusu... İyi ama o para da kasada yok. O zaman ne olacak? Veriler fakirliğe mahkum olduğumuzu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.