E Devlet Hacklendi mi? Resmi Açıklama Geldi

E Devlet verilerinin sızdığı iddiaları sonrası bir son dakika açıklaması geldi.


Dün gece yarısı bir haber geldi ve e devlet verilerinin sızdırıldığı, bazı ünlü isimlerin kişisel bilgilerinin, adreslerinin ve telefon numaralarının sızdırıldığı iddia edilmişti. İddia sonrası Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir resmi açıklama yapıldı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada NVİ Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) kimlik ve adres verilerinin sızdırıldığına dair son dakikalarda çıkan haberlerle ilgili, "Verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi ve verilerin sızdırılması iddiaları yalanlandı.


İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada dün sosyal medya üzerinde kısa sürede gündem olan bazı kişilerin e devlet üzerinden kişisel verilerinin çalındığı iddialarına cevap verildi ve söz konusu iddialar yalanlandı.


NEREDEN SIZINTI OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ?

Söz konusu iddia bazı sosyal medya hesapları üzerinden yayınlandı. İddialarda ünlü isimlerin telefon numaralarının hacklendiği belirtilmişti. Hatta bazı isimler kendisini arayanların olduğunu söylemişti. Bu bilgilerin e Devlet üzerinden erişilebilen ve kısa adı MERNİS olan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi üzerinden alındığı iddia edilmişti.


RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Bu iddia sonrası resmi açıklama geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "12.04.2022 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlarda "e-Devlet' verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerinde var olduğu" ifadeleri ile başladı ve "Emniyet Teşkilatımız Siber İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonlarının değerlendirilmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir. "


"KAPALI DEVRE ÇALIŞIYOR"

"Merkezi Nüfus idaresi sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS'in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM'nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir." denildi.


Söz konusu açıklamada , asılsız haberleri yapan isimler hakkında suç duyurusunda bulunulduğuna yer verildi.


28 bin kişinin bilgileri geçen gün çalınmıştı. Söz konusu haber için TIKLAYIN


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.