Son Dakika: 15 Bin Kişinin E Devlet, 13 Bin Kişinin EBA Bilgileri Çalındı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: 15 Bin Kişinin E Devlet, 13 Bin Kişinin EBA Bilgileri Çalındı

Son dakika haberi: Siber Saldırı İstihbarat Platformu DarkTracher tarafından yapılan son dakika açıklamasında Türkiye'de 15 bin kişinin e devlet bilgilerinin çalındığına yer verildi.

Bilim ve Teknoloji 8 Nisan 2022 16:54 0
Son Dakika: 15 Bin Kişinin E Devlet, 13 Bin Kişinin EBA Bilgileri Çalındı

Son dakika haberi: E Devlet ile EBA sisteminden on binlerce kişinin iletişim bilgilerinin çalındığı açıklandı.


Webtekno'da yayınlanan son dakika haberde, Siber Saldırı İstihbarat Platformu DarkTracher'in kötü amaçlı bir yazılımla devlet sitelerinden ele geçirilen bilgilerin sayısına yer verildi. Söz konusu verilere baktığımızda hackerların dünya çapında birçok devlet sitesinde kişilerin bilgilerini çaldığı görülürken listede Türkiye de üst sıralarda yer aldı.


Teknolojinin oldukça yaygınlaşması, hemen hemen her işlemimizi internet üzerinden yapmamız, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin en kötüsü de hacklenme ve kişisel bilgilerin ele geçirilmesi meselesi. Her geçen gün daha da artan siber saldırılar kişilere ve kurumlar ile şirketlere zarar vermeye devam ediyor. DarkTracher adlı internet sitesi tarafından yayınlanan rapora baktığımızda 2022 yılının ilk çeyreğinde , yani 1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında kötü amaçlı yazılımla bilgileri ele geçirilen kişilerin sayısına yer verildi.


Söz konusu raporda RedLine Stealer adlı bir kötü amaçlı yazılım, tespit edilen rakamlara göre bu süreç içinde 34 bin 714 devlet sitesinden toplamda 878 bin 319 kişinin giriş bilgilerini çaldı. Bu durumun Türkiye'de çok olduğu dikkatlerden kaçmadı.


En fazla bilginin çalındığı 10 internet sitesinin iki tanesinde Türkiye yer aldı. İlk 10'da Türkiye, Endonezya , Brezilya gibi ülkelerin devlet siteleri yer alırken Türkiye'den iki siteden biri üçüncü diğeri ise dördüncü oldu. Bunlardan biri e Devlet, diğeri ise EBA,


HACKLEME E DEVLET'TEN KAYNAKLI DEĞİL KİŞİNİN BİLGİSAYARINDAN-TELEFONUNDAN KAYNAKLI

Konu ile ilgili yapılan açıklamada hackleme işleminin e Devlet'teki bir açık nedeniyle değil kişilerin bilgisayar ya da telefonlarına bulaşan zararlı yazılımlar nedeniyle olduğuna yer verildi.


KAÇ KİŞİNİN BİLGİLERİ ÇALINDI

Söz konusu rapora baktığımızda 15 bin 313 kişinin e Devlet giriş bilgileri ele geçirildi. 12 bin 940 EBA kullanıcısının bilgileri çalındı. Bunların yanı sıra 4 bin 664 kişinin e Okul, 3 bin 363 kişinin ise e Nabız bilgileri çalındı. 2411 kişinin ÖSYM bilgileri, 1957 kişinin MHRS ve 1601 kişinin İŞKUR bilgileri çalındı.


BİLGİLER NE YAPILIYOR?

Bilgileri yasa dışı yollardan ele geçiren bilgisayar korsanları, bunları fidye ve oltalama gibi çeşitli saldırılarda kullanabiliyorken kişilerin hesaplarını bir veri tabanı şeklinde satabiliyor.


Saldırılardan korunmanın en temel yolu interneti bilinçli kullanmak. Güvenilmez URL'lere tıklanmaması, güvenilmez uygulamaların telefona indirilmemesi , e posta ya da mesajlardaki her linke tıklanmaması gerekmektedir.



Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç