ABD'li Ünlü Banka Açıkladı: 2 Yıl İçinde Krize Hazırlıklı Olun
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

ABD'li Ünlü Banka Açıkladı: 2 Yıl İçinde Krize Hazırlıklı Olun

ABD'li ünlü banka bir açıklama yaptı ve 2 sene içinde resesyon ihtimali ile birlikte krize karşı uyarıda bulundu.

Ekonomi 18 Nisan 2022 22:02 1
ABD'li Ünlü Banka Açıkladı: 2 Yıl İçinde Krize Hazırlıklı Olun

Goldman Sachs tarafından bir açıklama yapıldı ve 2 yıl içinde bir kriz görülebileceğine yer verildi.


Mart ayında tüketici enflasyonun 40 yılın rekorunu kırması sonrası Fed'in parasal sıkılaşmaya gideceği, sıkılaşmayı arttıracak adımlar atacağı ve bununla birlikte piyasalarda resesyon beklentilerinin arttığını bildiren Goldman, Amerika'da gelecek sene resesyon ihtimalinin yüzde 35 olduğunu söyledi ve bu konuda tedbirlerin alınması için uyarıda bulunuldu.


Bu arada Resesyon ne demek ona da bir bakalım= Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluğa da resesyon denir. Bunun yanı sıra resesyon ekonomik büyümenin uzun dönemli potansiyel oranın altına düşmesi anlamında da kullanılmaktadır.


Dünyaca ünlü finans şirketi Goldman Sachs tarafından yapılan analizde Merkez Bankası'nın bir resesyona neden olmadan yüksek enflasyonu bastırması, enflasyonu soğutması için yeterli parasal sıkıştırmayı yapmak gibi zorlu bir görevi olduğunu söyledi. Bankanın Başekonomisti Jan Hatzius'un imzası ile yayımlanan notta Fed'in karşılaşacağı temel zorluğun iş imkanları ile işçiler arasında oluşacak boşluğu kapatmak ve işsizlik rakamlarında keskin bir artışa neden olmadan açık pozisyonları sürekli olarak azaltmak için yeterli şekilde finansal sıkılaştırmayı yaparak yüzde 2'lik enflasyon hedefi ile uyumlu şekilde ücretlerdeki artış hızını azaltması gerektiğine yer verildi.


Resessyon ihtimalinin ortalama oranın altında olduğu ve bunun kaçınılmaz olmadığını belirten Goldman, çünkü emek arzı ve dayanıklı tüketim malı fiyatlarındaki normalleşmelerin Fed'e yardım edeceğinin altı çizildi. Hatzius yayımladığı notta 10 gelişmiş ülkede yumuşak iniş yapan örnekler olduğunu da ifade etti.


70 yıl önce meydana gelen dünya savaşından bu yana Amerika'da 14 parasal sıkılaşma döngüzünden 11'ini iki yıl içinde bir durgunluk izlediğini, fakat bunlardan sadece sekizinin kısmen Fed sıkılaştırmasına bağlanabileceğini söyleyen Goldman, son günlerde yumuşak ya da yumuşağa yakın inişlerin daha yaygın hale geldiğini belirtti. Hatzius yaptığı açıklamasında, önümüzdeki 12 ayda bir resesyon olasılığını yaklaşık yüzde 15 olarak öngördüğünü kamuoyu ile paylaştı.


Bloomberg anketinde katılan analistlerden yüzde 27.5'i bir sene içinde resesyon bekliyor. Bir ay önce yüzde 20 olan bu oranda artış olduğu görüldü. Analistlerin sene sonu enflasyon beklentisi ise 5.7 olarak açıklandı. Önceki beklenti 4.5'ti.


Bunların yanı sıra ekonomide yaşanan küçülme ya da yavaşlama ile yüksek enflasyonun bir arada yaşandığı durumları ifade eden sözcük olan stagflasyon endişesi de var. Bank of America tarafından bu ay içinde yapılan fon yönetici anketinde, stagflasyon beklentilerinin 2008 yılından bu güne kadar en yüksek seviyeye zıplayarak yüzde 66 oranına çıktığını ifade etti.


Fed'in önümüzdeki günlerde enflasyonu aşağılara çekmek için sıkılaştırma politikalarını arttıracağı , faiz artırımı geleceği bildirildi. Mayıs ayında yapılacak toplantı merakla bekleniyor.


Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sizin öyle konuşmanız boş bnim gözüm kaybı bilen Allah taktir ilahi kaderimizde ne varsa onu çekeriz