ABD Haziran 2022 Enflasyon Verisi Açıklandı: Dolar TL'de Sert Hareketler
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

ABD Haziran 2022 Enflasyon Verisi Açıklandı: Dolar TL'de Sert Hareketler

Son dakika haberi: Amerika Birleşik Devletleri'nin Haziran enflasyonu açıklandı. Enflasyonla birlikte dolar sert yükseliyor.

Ekonomi 13 Tem 2022 15:34 0
ABD Haziran 2022 Enflasyon Verisi Açıklandı: Dolar TL'de Sert Hareketler

Son dakika haberi: ABD'de enflasyon açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nden son dakika haberi geldi. Gelen son dakika açıklamasında 2022 Haziran ayı enflasyon verileri kamuoyu ile paylaşıldı. 

Enflasyon 9.1 geldi. Aylık enflasyon ise 1.3.

ABD enflasyonu Haziran'da tahminlerden daha fazla hızlandı ve Federal Rezerv'i bu ayın sonunda başka bir büyük faiz artırımı yolunda tutan amansız fiyat baskılarının altını çizdi.

Çarşamba günü Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyat endeksi bir önceki yıla göre %9.1 artarak 1981'in sonundan bu yana en büyük yükselişini gösterdi. Geniş çapta takip edilen enflasyon göstergesi, daha yüksek benzin, barınma ve gıda maliyetlerini yansıtarak bir önceki aya göre %1.3 artarak 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

BEKLENTİ NEYDİ?

Amerika'da Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde yıllık bazda yüzde 8.8 olarak açıklanmıştı.  Aylık beklenti ise 1.1'di.

ÖNCEKİ AYLARDA ENFLASYON NEYDİ?

Mayıs ayında açıklanan enflasyon yüzde 8.6 ile 41 yılın en yüksek seviyesinde gelmişti. 

ABD'de Nisan ayında yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde bir şekilde yüzde 8.3 olmuştu.

Mart ayında enflasyon yüzde 8.5 olarak açıklanmıştı. 

DOLAR VE ALTIN NE OLDU?

ABD'de enflasyonun açıklanmasının ardından döviz kuru ile altın piyasasında hareketlilik başladı. Özellikle döviz kurunda son günlerde yaşanan hareketlilik, enflasyon ile birlikte devam etti.

Enflasyon verileri açıklanmadan önce hareketli olan dolar kuru sabah saatlerinde 17 lira 30 kuruş seviyesindeydi. Enflasyon sonrası 17 lira 44 kuruş seviyesinde seyrediyor. 

Enflasyon ile birlikte hareketlenen altının ons fiyatı ise 1728 dolar seviyesine geldi. Gram altın ise 970 lira seviyelerined seyretmeye devam  ediyor.

FED FAİZ KARARI 27 TEMMUZ'DA

Fed'in Temmuz ayı toplantısı 26 ile 27 Temmuz'da. 27 Temmuz'da yapılacak toplantıdan sonra Türkiye saati ile 21.00'da faiz kararı açıklanacak. Ekonomistlerin açıklamaları, beklentileri ve Fed'in son tutanaklarına baktığımızda 75 baz puanlık bir faiz artırım kararı beklendiği görüldü. Ağustos ve Eylül'de de faiz artırımına gideceği , ancak 25 ya da 50 baz puan faiz artıracağı bildirilen Fed'in Aralık ayını pas geçmesi bekleniyor. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç