Türkiye'ye 18 milyar dolar daha gelecek: Bakan, paranın hangi sektörlere geleceğini açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye'ye 18 milyar dolar daha gelecek: Bakan, paranın hangi sektörlere geleceğini açıkladı

Son dakika haberi: Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada Türkiye'ye 18 milyar dolar daha geleceğini söyledi.

Döviz 10 Nisan 2024 1
Türkiye'ye 18 milyar dolar daha gelecek: Bakan, paranın hangi sektörlere geleceğini açıkladı

Mehmet Şimşek: Türkiye'ye 18 milyar dolarlık kaynak geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan son dakika açıklamasında Dünya Bankası ile iş birliği yapıldığı bildirildi. Yapılan işbirliği ile kısa süre önce 3 projeye 1.5 milyar dolarlık finansman geldiği bildirilirken bu kaynağın Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesinde kullanılacağını söyledi.

Dünya Bankası ile şimdi de 2004 ile 2028 arası mali yıllarını kapsayan dönemdeki mali ve tkenik işbirliğinin temelinin oluşturulduğu önemli bir projeye imza attıklarnı söyleyen Bakan, "Dünya Bankası ile yürüttüğümüz güçlü işbirliği kapsamında gelecek 5 yıllık döneme ilişkin mali işbirliği programı oluşturuldu. Dünya Bankasının ilk üç yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi (Country Partnership Framework-CPF) Programı, Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girdi" değerlendirmesinde bulundu.

OVP sonrası 17 milyar doların Dünya Bankası'ndan geldiğini, 18 milyar doların daha gelerek toplam kaynağın 35 milyar dolara kadar çıkarılacağını söyleyen Bakan, Türkiye'nin uygun koşullu kredi kullanan ülkeler arasında 3. sırada yer aldığını söyledi.

GELECEK 18 MİLYAR DOLAR NERELERDE KULLANILACAK?

Bakan açıklamasının devamında, ülke İşbirliği Çerçevesi Programı kapsamında Dünya Bankasından 18 milyar dolarlık finansman paketi daha geleceğini söyledi ve gelecek paranın nerelerden geleceğini, nerelerde kullanılacağını şu şekilde aktardı:

"Söz konusu tutarın 6 milyar dolarının IBRD'den, 9 milyar dolarının IFC'den sağlanması bekleniyor. MIGA'nın ise kısa vadeli garantiler aracılığıyla 3 milyar doları harekete geçirmesiyle 3 yıl içinde sağlanacak finansmanın yaklaşık üçte ikisinin özel sektörün geliştirilmesinde kullanılması öngörülüyor"

Dünya Bankası'nın yeni dönemde desteklerine ve analizlerine devam edeceğini de söyleyen Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Ayrıca ülkemizin kalkınma hedeflerini desteklemek adına diğer kalkınma paydaşlarıyla yeni ortaklıklar kurmanın yolları aranacak. Dünya Bankası 70 yılı aşkın süre boyunca ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşmasında en önemli paydaşlarından biri olmuştur. Yeni Ülke İşbirliği Çerçevesi, Banka ile olan ortaklığımızı daha da pekiştiriyor. Söz konusu işbirliği, Dünya Bankasının ülkemizin gelecek 5 yıllık dönemine, ekonomi ve yatırım programımıza duyduğu güvenin de göstergesidir. Yeni dönemde ülkemize kaynak akışı artarak devam edecek"

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 24 Gün Önce
kaç milyar dolar çıkacak dedin