Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık kredi paketi: İşte destek verilecek sektörler
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık kredi paketi: İşte destek verilecek sektörler

Dünya Bankası'ndan 3 projede kullanılmak üzere Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık kredi paketi geldi. İşte krediden faydalanacaklar.

Kredi 29 Mart 2024 0
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık kredi paketi: İşte destek verilecek sektörler

Dünya Bankası'ndan 1.5 milyar dolar kredi aldık.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir açıklama yaptı. Bakan, dış finansman kuruluşlarından ülkedeki kurumlara projelerde kullanılmak üzere kaynak tahsis edildiğini söyledi. Son olarak Avrupa İmar ve KAlkınma Bankası'nın deprem bölgesi için açıkladığı 1.5 milyar euroluk finansman paketi kapsamında 500 milyon euroluk desteğe yönelik mutabakat zaptının imzaladığını söyledi.

Bu kurumun ardından Dünya Bankası, 3 proje için destek sağladı. Söz konusu destek ile ilgili açıklama yapan Bakan Şimşek, "Türkiye'nin ekonomi yol haritasına duyulan güven, dış kaynak akışının bu yıl da tüm hızıyla sürmesini sağladı. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolar temin ettik. Söz konusu kaynak, Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi amaçları için kullanılacak" dedi.

Bakan yaptığı açıklamada Dünya Bankası'ndan gelecek 1.5 milyar dolar tutarındaki 3 projenin bankanın icra direktörleri kurulu tarafından da onaylandığını bildirdi.

HANGİ PROJELERE DESTEK VERİLECEK?

Söz konusu destek kapsamında ilk olarak Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) bünyesinde yürütülecek "Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi" kapsamında TKYB ve TSKB'ye yaklaşık 697 milyon dolar kaynak verildi.

Bakan Şimşek sözlerinin devmaında hangi projelere yatırım yapılacağını da söyleyerek, "Projeyle şirketlerin güneş panelleri ve batarya yoluyla elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımları desteklenecek. Böylece oluşturulacak ekonomik büyüklüğün 1 milyar doları geçmesi bekleniyor" dedi.

Bununla birlikte yenilenebilir enerji yatırımları teşvik edilecek ve Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin destekleneceğine dikkatler çekildi ve, "İkinci olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları aracılığıyla yürütülecek 'Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi' için yaklaşık 400 milyon dolar tutarında kredi sağlanacak. Projeyle yeşil geçişten olumsuz etkilenmesi beklenen sektörlerin desteklenmesi hedefleniyor." ifadelerine yer verildi.

BU PROJELER İÇİN DE KAYNAK SAĞLANIYOR

Son olarak "Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi" için TKYB'ye 200 milyon Euro ve 200 milyon dolar olmak üzere toplamda 416 milyon dolardan fazla kredi sağlanacağını belirten Bakan, "Projeyle KOBİ'lere uygun koşullu finansman sağlanarak daha yeşil üretim sistemlerine geçişleri desteklenecek. Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda gerekli enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve kapsayıcı yeşil dönüşümün sağlanması için Dünya Bankası ile güçlü işbirliğimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Cari dengeyi gözetirken kaynaklarımızı daha üretken ve verimli alanlara yönlendirmeye devam edeceğiz" dedi.

Öte yandan Bakan Şimşek, geçen sene uluslararası kuruluşlardan, hükümet kuruluşlarından ve ihracat kredi kuruluşları ile ticari kreditörlerden Türkiye'de bulunan çeşitli sektörlere sağlanan dış kaynak tutarının 8.8 milyar dolara kadar çıktığını söyleyerek, "Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye'ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç