Alarko'dan tarım alanına 1 milyar dolarlık yatırım
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Alarko'dan tarım alanına 1 milyar dolarlık yatırım

Alarko'dan tarım alanında dev adım geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre Alarko, tarımda 1 milyar dolarlık yatırım hedefliyor.

İş Dünyası 22 Nisan 2024 0
Alarko'dan tarım alanına 1 milyar dolarlık yatırım

Alarko Holding 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı.

Gıda ve sağlıklı ürünlere yönelik ihtiyaçların arttığı pandemide hem küresel hem de yerel sektörler bu alana yöneldi. Bu yönelen şirketler arasında Alarko da var.

Ülkemizin köklü gruplarından olan Alarko Holding, tarım alanında hızlı bir adım atma hazırlığına girdi. Gelen son dakika bilgilerine göre Alarko'nun tarım ayağının başında Melike Koço0ğlu'nun olduğu bildirilirken Koçoğlu ve ekibi, gelecek dönemde hedefleri Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'e açıkladı.

Koçoğlu yaptığı açıklamada nüfusun hızlı şekilde artmasının gıda talebini artıracağını söyleyerek, “BM Gıda ve Tarım Örgütü yükselen nüfusun 2050 itibarıyla gıda talebini her durumda yüzde 60 artıracağını, dolayısıyla küresel gıda üretimi üzerinde büyük bir baskı olacağını söylüyor. Alarko Tarım Grubu olarak teknolojik sera, tohum, gübre ve gıda olmak üzere 4 ana sektörde üretim yatırımlarıyla tarım ve gıda alanlarında değer zincirinin tamamında yer almayı hedefliyoruz. Amacımız doğayla uyumlu sürdürülebilir uygulamalarla artan gıda talebine cevap verebilmek; insanlığın yeterli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişimini sağlamak” değerlendirmesinde bulundu.

2023 yılında Alarko'nun Tarım alanını stratejik sektör olarak tanımladığını ve Afyon'da satın aldığı jeotermal seralarla bu yeni iş koluna giriş yaptığını söyleyen Koçoğlu, “Satın aldığımız ve kendi kurduğumuz seralarla 2023 yılı sonunda ilk hedefimiz olan 500 dönüm seraya ulaştık. Palmira Agro şirketimizin Çankırı’da kurduğu ve 2024 yılı Mayıs ayı sonunda faaliyete geçecek fabrikamızda ise yıllık 12 bin ton mikro granül gübre üretimi; 2023 yılı son çeyreğinde grubumuza katılan Antalya'da faaliyet gösteren Genseed şirketimiz ile tohum ıslahı ve üretimi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Alarko'nun 2024 yılı sonuna ulaşacağı sera büyüklüğünün 2 bin dönüm olduğunu, bu rakamın 2028 yılında Türkiye'de 5 bin dönüme ulaşacağını söyleyen Koçoğlu, gelecek 5 yıl için yatırım hedeflerini şu şekilde aktardı: “Türkiye’deki yatırımlarımız 500 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacak. Kazakistan’da da 5 yıl içerisinde 500 milyon dolarlık bir yatırım hedefimiz var. 5 yıl içinde toplamda 1 milyar dolar civarında tarım yatırımını devreye alacağız. Şimdilik Alarko Grubu’nda tarımın payı yüzde 25’i aşacak. Dünyanın en büyük 10 tarım şirketinden biri olmayı planlıyoruz”

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç