TUS, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş sınavı veya yaygın söylenişi ile Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen sınavın açılımıdır. Türkiye ‘de yapılan en zor sınavlardan biri olan TUS ‘a girebilmek için adayların belirli koşulları sağlamaları gerekir. Peki bu koşullar nelerdir? TUS sınavına kimler girebilir ?İşte tüm detaylar...
Türkiye ‘de yapılan en zor sınavlardan biri olan TUS ‘a girebilmek için adayların belirli koşulları sağlamaları gerekir. Peki bu koşullar nelerdir? TUS sınavına kimler girebilir ? İşte tüm detaylar...
TUS Nedir?
Tıp fakültesinden mezun olan hekimlerin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdikleri sınavdır. Bu sınavdan yeterli puan alan hekimler çeşitli tıp branşlarını tercih edebilmekte ve bu branşlara yerleştikleri taktirde asistanlık eğitimine başlayabilmektedirler.
Uzman hekim olmanın öncülü olan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, dünyanın en zor akademik sınavları arasında yer almaktadır.
TUS iki oturumda uygulanan bir sınavdır. Oturumlar şunlardır:
- Temel bilimler
- Klinik bilimler
TUS’ta Hangi Derslerden Soru Soruluyor?
TUS’ta tıp eğitimi boyunca görülen tüm derslerden soru gelmektedir. Bazı dersler daha büyük yoğunluğa sahipken bazı derslerden birkaç yılda bir soru gelebilmektedir.
Yıllardır TUS için sınava hazırlık eğitimi sunulmaktadır ve bu eğitimlerde TUS’un 11 ders altında toplandığını görüyoruz. TUS’ta sorusu çıkan ana dersler şunlardır:
Temel Bilimler-------------------- Klinik Bilimler
Anatomi-------------------------------Dahiliye
Biyokimya----------------------------Pediatri
Farmakoloji--------------------------
-----------------Genel Cerrahi
Mikrobiyoloji-------------------------Küçük Stajlar
Patoloji
Küçük stajların altında 20’ye yakın staj yer almaktadır. Dahiliye içerisinde kardiyoloji ve göğüs hastalıkları gibi iki büyük staj yer almaktadır.
TUS’a girecek adaylar tüm tıp eğitiminden sorumludurlar. Hem mesleki kullanım düzeyinde hem de eğitim dönemindeki derslerin ağırlıklarına göre soru sayıları değişiklik gösterebilmektedir.
TUS İçin Yabancı Dil Yeterliliği Gerekiyor Mu?
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na başvuru yaparken dil yeterliliği şartı aranmıyor ancak tercih döneminde iken tercih verebilmek için yabancı dil sınavlarından birinden yeterliliğe sahip olmak gerekiyor.
TUS için TıpDil, YÖKDil, YDS sınavlarına girerek yeterlilik alabilirsiniz.
Bu sınavlarından herhangi birine girerek 50 ve üstü bir puan almanız durumunda dil yeterliliği sağlamış oluyorsunuz
TUS’a Kimler Girebilir?
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına tıp fakültesi mezunu tüm hekimler girebilir. Sınava intern hekimler veya diğer tıp fakültesi öğrencileri de girebilir ancak bu kişiler mezun olmadıkları için tercihte bulunamazlar.
TUS’a bazı tıp dışı bölümlerden mezun adaylar da girebilir. Bu adaylar sadece temel bilimler sınavına girerken sadece ilgili bazı bölümleri tercih edebilirler.
TUS’a girebilen tıp dışı bölümler şunlardır:
- Fen fakültesi ya da dengi fakültelerin kimya bölümü ve biyokimya bölümü
- Kimya yüksekokulu
- Eczacılık fakültesi
- Eczacılık yüksekokulu (Eczacılık yüksekokulu mezunlarının eczacı unvanı taşıyor olmaları gereklidir)
- Veteriner fakültesi
Tıp dışı branşlardan girebilen bu adaylar sadece tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji için kendilerine özel açılabilen kadrolar arasında tercihte bulunabilirler.