ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars gelişmelerine bir yenisini ekledi ve gezegenin atmosferinden yaklaşık 5 gram oksijen elde ettiğini duyurdu.

Yaşam izlerini aramakla görevli olarak Mars’a gönderilen Perseverance keşif aracı ile Mars’a gönderilen MOXIE cihazı, Kızıl Gezegen’deki atmosferden karbondioksiti çekip saf, içe çekilebilir oksijen üretmeyi başardı.

MOXIE ( Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi) adlı cihaz ile Mars atmosferinde yüzde 95 oranında bulunan karbondioksit moleküllerinden oksijen atomlarını ayırmak için yüksek ısıdan faydalanılan elektroliz yöntemi ile 5 gram saf oksijen üretmeyi başardı.

Üretilen 5 gram oksijenin miktarının bir astronotun uzayda 10 dakika geçirebilmesi için yeterli olduğu belirtilirken, NASA’nın saatte 10 grama kadar oksijen üretmek üzere tasarlanan MOXIE’nin gelecek 2 yılda farklı koşullar ve hızda en az 9 kez daha kullanılması planlanıyor.

​Miktar küçük olsa da bu başarı, diğer bir gezegen ortamında, doğrudan insan kullanımı için doğal kaynak elde edildiği ilk deneysel girişim olma özelliği taşıyor.

MOXIE’yi oluşturan altın kutu, yaklaşık olarak bir araba aküsü boyutlarına sahip. Yani, insanlarının Mars’a göndermeyi umdukları oksijen cihazının boyutlarının yalnızca yüzde biri.

Mars’ın atmosferi yüzde 96 karbondioksitten oluşuyor. Cihaz, bu karbondioksit moleküllerini oksijen ve karbon monoksite ayırmak için ısı ve elektrik akımlarını kullanıyor. Bununla birlikte, oksijen atomları uzun süre tek başına kalamadıklarından hızlıca oksijen molekülleri oluşturuyorlar. Ardından yüzde 99,6 oranında saf oksijen meydana geliyor.