Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yüzde 25'ten fazla ödenen kira zammı, ev sahibinden geri alınabilir mi? Son dakika açıklaması

Emlak 7 Nisan 2024 0
Yüzde 25'ten fazla ödenen kira zammı, ev sahibinden geri alınabilir mi? Son dakika açıklaması

Yüzde 25'ten fazla yapılan kira zammı geri alınabilir mi?

Kiralara yüzde 25 zammı 2 sene önce yürürlüğe girmişti. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra ev sahipleri, eski kiracılara en fazla yüzde 25 oranında zam yapabiliyordu. Ancak bazı ev sahipleri, tahliye taahhütnamesini göstererek yüzde 25'in üzerinde zam yapmıştı. Kiracılar ise evden çıkmadan önce, ya da evlerinde otururken yüzde 25'in üzerine verdikleri parayı geri alabilip alamayacaklarını araştırmaya başladı.

Bu konuda farklı görüşler var. Bazı isimler bunun iyi niyetli olmadığı için reddedileceğini belirtirken bazı isimler, alınan fazla paranın kanuna aykırı olduğu için geri alınabileceğini söyledi.

EĞER ANLAŞMA VARSA OLMAZ

Avukat Ali Güvenç Kiraz yaptığı açıklamada, “Mal sahibi ve kiracı arasında başlayan yeni döneme dair kira bedeli artışı konusunda taraflar uzlaşmış ve bu konuda kendi aralarında yenileme sözleşmesi, ek protokol veya yazılı bir belge oluşturmuş ise artık bu yeni dönem kira bedelinin belirlendiği anlamına gelecektir. Bu noktada kiracının geriye dönük olarak yüzde 25 üzerinde yapmış olduğu bu artış bedellerini talep etme hakkı olmadığını düşünüyorum" diyerek bunun mümkün olmadığını söyledi.

ANCAK...

Yapılan açıklamada eğer kiracı evi kaybetmemek için fazla zammı kabul etmişse yazılı bir belge olmadan bunu kabul etmişse fazla bedeli geri alabilecek.

Söz konusu durum ile ilgili Yargıtay kararına dikkatleri çeken Kiraz, Bu konuda emsal olarak gösterilen Yargıtay kararına konu olan olayda, kiracının bu fazlaya ilişkin bedelleri ‘ihtirazi kayıtla’ ödediği görülmektedir. Bu noktada hukukun kabul ettiği ‘kötü niyete tabi’ olmamak için de bu bedellerin banka dekontlarına ‘fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydı ile ödüyorum’ şeklinde bir kayıt düşülmesini tavsiye ediyorum" dedi.

Bir başka avukat ise yasada yer alan yüzde 25'in kati olduğunu bildirirken bunun geri alınabileceğini söyledi ve "Yasanın açıkça yasakladığı bir borcun ödenmesi gerekmediği gibi, ödense de iade alınabilecektir" ifadelerini kullandı.

Avukat Çiğdem Kezer ise bu durumun iyi niyetli olmadığını söyleyerek fazla paranın iade edilemeyebileceğini söyledi. Kadın erkek konut grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/kiraci-fazla-zammi-geri-alabilir-mi-yuzde-25-artistan-fazlasini-odeyenler-merak-ediyor-42442888

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;