Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tarlada 247 sikke altın bulan adama devletin verdiği ödüle itiraz

Tarlada 247 sikke altın bulan adama devletin verdiği ödüle itiraz

Sikke bulan adama devletin verdiği ödül belli oldu.

Adem Algül adlı kişi, Karaman Ermenek'te köyünce ava giderken köyün üst tarafında dağlık alanda antik testi olan amfora adlı testi içinde 247 gümüş sikke buldu. Eve dönen bu isim, durumu hemen ailesi ve yakınlarına anlattı.

Yakınlarından bazıları, bunları devlete vermektense el altından satması gerektiğini, bu şekilde satarsa daha fazla para kazanacağını, sengin olacağını söyledi. Bu telkinlere rağmen bulduğu sikkeleri devlete götüren Algül'e düşük bir miktarda ödül verildi.

Taşınır Kültür Varlıkları Müze Müdürlüğü tarafından inceleme altına alınan sikkelerin envanterlik eser olarak değerlendirildiği ve kültür varlığı olarak Müze Envanter Defteri'ne kaydedilmesinin uygun olduğuna yer verildi.

Milattan önce 5 ve 6. yüzyıllara ait olduğu ve 20 ayrı devlette kullanımda olduğuna yer verildi.

Sikkeleri teslim eden Algül'e 155 bin 350 liralık kıymet takdiri ödülü verildi. Milyonlarca değere sahip olan sikkeler için verilen ödüle tepki gösteren Algül, bir üst komisyona başvurdu ve yeniden sikkelere değer biçilmesini istedi. Üst kurul ise ödülü fazla buldu ve 2 bin lira daha aşağıya çekildi.

Algül ise ödülün daha fazla olması gerektiğini söyleyerek Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Avukatı yaptığı açıklamada, “Biçilen değer çok düşük olmasının yanında, sikkelerle beraber teslim edilen Amfora için ise değer belirlenmemiş, adeta yok sayılmıştır. Aksi halde insanlar buldukları tarihi eserleri başka şekilde satar. Tarihi ve kültür varlıklarımızın yurtdışına kaçırılmasının önü açılır. Ödül ile ilgili yasal düzenlemenin amacı da budur, bu nedenle verilen ödülün, teşvik edici ve tatminkâr olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Algül ise sikkeleri devlete teslim ettiği için pişman olmadığını, ancak hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/sikke-sitemi-42390814

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;