Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika... Güneşte büyük patlamalar meydana geldi: İşte dünyaya etkisi

Dünya 25 Mart 2024 3
Son dakika... Güneşte büyük patlamalar meydana geldi: İşte dünyaya etkisi

Güneşte son yılların en güçlü patlaması meydana geldi: Dünyayı da etkileyecek.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan bildiriye baktığımızda gneşte bir patlama meydana geldiği bildirildi. Jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda birçok probleme yol açabileceği uyarısının yapıldığı açıklamada bu tür fırtınaların genelde dünyaya güneşten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi nedeniyle meydana geldiği ve manyetik fırtınaları tetikleyebileceğine yer verildi.

İşte o uyarı:

DÜNYANIN 20 KATI BÜYÜKLÜKTE BİR LEKE

Fırtına, dünyanın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden çıktı ve geliyor. Birkça gün önce meydana gelen alevlenme, doğrudan dünyaya dorğu devasa bir parçacık akışına sebebiyet vermiş oldu.

Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, yaşaan bu yeni olayın ardından gezegeni bir güneş fırtınasının vurabileceği öngörmüştü. Fakat bu kadar güçlü bir fırtınaya karşılaşılacağı tahmin edilemiyordu. Yapılan analizlere göre fırtınanın aslında son 6 yılın en güçlü fırtınası olduğu öğrenildi.

2019 Aralık ayında başlayan Güneşin son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde olan bu fırtına dünyada da hissedilecek

2.1 MİLYON SAAT HIZLA HAREKET EDİYOR

Bu leke daha önce de yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi güneş fırtınası oluşturmuştu.

Her 11 yılda bir sakin veya fırtınalı geçen bir döngüsünü tamamlayan ve yenisini başlatan güneşin 2019 yılında 25. döngürüsne girdiği biliniyordu.

UZMANLARDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Gökbilimciler konu ile ilgili yaptığı açıklamada güneşte meydana gleen patlamaların birkaç yıl içinde gittikçe artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını bildirdi. Bunun nedeni ise güneşin hareketli bir evrede olarak gösterildi.

Güneşte meydana gelen patlamaların uzaya büyük kütleli plazmalar savurmasına taçküre kütle açılımı deniyor. Kısa acı ile CME denilen bu olayda plazmalar, dünyanın manyetin alanıyla etkileşime girip manyotesferde geçici bozulmalara yol açıyor.

Güneş fırtınası ise bu şekilde oluyor.

NELER OLACAK?

Uzmanlardan patlama ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada Uzmanlar bu patlamanın elektronik cihazlarda problemlere neden olma potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu bildirerek elektronik ürünlerde yaşanacak sıkıntıların nedeninin bu olacağına yer verildi.

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

Ziyaretçi 2 Ay Önce
Güneş patlamaları meydana getireceklerini seneler önce söyledik yani aylarca elektrik kesinleri olması muhtemel o yüzden bankalarda para ve altın tutmayın buhar olmasın sonra şimdiden uyaralım
Ziyaretçi 2 Ay Önce
ölecegiz
Ziyaretçi 2 Ay Önce
valla
;