Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: 12 il için deprem uyarısı

Son dakika: 12 il için deprem uyarısı

12 şehre deprem uyarısı geldi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Sözbilir yaptığı açıklamada İzmir'de olası deprem senaryolarına ilişkin uyarıda bulundu ve İzmir'in önemli bir bölümünün diri fay hatları üzerinde kurulduğunu söyledi.

Geçe nsene Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremden sonra vatandaşlar, hangi illerde deprem beklendiğini, depreme karşı nasıl hazırlıklı olabileceklerini sürekli olarak araştırıyor. Uzmanlar ise yaptığı açıklamalarda vatandaşlara bu konularda uyarılar yapıyor.

Bölgede çok sayıda fay hattı var diyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Sözbilir, 12 şehir için deprem uyarısında bulundu.

Sözbilir açıklamasında İzmir'de son 100 yıldır fay hatları üzerinde yıkıcı bir deprem yaşanmaıdğını söyleyerek, "Fakat Türkiye Diri Fay Haritası'na göre İzmir ilini doğrudan etkileyebilecek çok sayıda fay bulunmaktadır. İzmir sınırları içinde 17 fayın yanı sıra komşu il sınırları içinde ve Ege Denizi altında olduğu halde İzmir ilini etkileyebilecek fay sayısı 30 civarındadır. Tarihsel deprem kataloglarına baktığımızda İzmir'in ortalama 300 yılda bir yıkıcı deprem geçirdiği anlaşılmaktadır. Tarihsel kayıtlar son yıkıcı depremin 1688 yılında gerçekleştiğini ve bu depremde binlerce insanının can verdiğini göstermektedir. Son yıllarda İzmir fayları üzerinde tarafımızdan yapılan çalışmalarda bazı faylar üzerinde sismik enerjinin biriktiği anlaşılmıştır. Bu nedenle İzmir'de depreme hazırlık konularına öncelik verilmesi gerektiği aşikardır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sözbilir açıklamasında İzmir'deki faylarla ilgili bir erken uyarı sistemi ile farklı deprem senaryoları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, hangi fayın kırıldığında nereye, hangi ilçeye ne kadarlık bir hasar verebileceğine ilişkin modellemeler yaptıklarını sözlerine ekledi.

Sözbilir İzmir ile ilgili sözlerini, "Yakın gelecekte deprem üretmesi beklenen fayları sanal ortamda çalıştırarak deprem senaryoları üretiyoruz. Böylece gerçek anlamda deprem olmadan önce nerelerin ne ölçüde hasar göreceğini önceden bilmiş olacağız" şeklinde tamamladı.

DEPREM BEKLENEN 12 İLİ AÇIKLADI: İSTANBUL'DAN DAHA TEHLİKELİ

İzmir'in İstanbul'a göre deprem riskini daha fazla taşıdığını söyleyen Sözbilir bu iki ilin yanı sıra aşağıdaki illerde deprem tehlikesinin olduğunu söyledi:

Aydın,

Balıkesir,

Denizli,

Manisa,

Afyonkarahisar,

Muğla,

Çanakkale,

Adana,

Bingöl,

Hatay 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;