Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sektör, seçim sonrası konutta kredi kampanyası bekliyor

Emlak 19 Mart 2024 1
Sektör, seçim sonrası konutta kredi kampanyası bekliyor

Kredi ile konut almak hayal oldu: Piyasa kampanya bekliyor.

Konut piyasasında düşüşler devam ediyor. Kredi ile satışlar oldukça düşerken bankaların kredi musluklarını daha da kısması, faizleri rekor seviyelere kadar çıkarması ile konut almak çok daha da yükseldi.

10 yıl önce alınan her 100 konutun 45 tanesi kredi ile alınırken şimdi her 100 konutun ancak 8,5 tanesi kredi ile alınabiliyor. 2023 yılında 1 milyon 225 bin adet satış yapılırken son 10 yılın en kötü rakamı olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Müteahhitler ve ev almak isteyenler bankalara çağrıda bulunarak kredi verilmesini isterken sektör, “Kiralar yükseldi. İnsanlar yüksek faiz de olsa kredi çekip ev almak istiyor. Ancak sorun bankaların kredi vermemesi” diyerek söz konusu durumu gözler önüne seriyor.

Kredi çekemeyen vatandaşlar, iyi ev alamadığı için ucuz ev almaya başladı. 1 ila 3 milyon lira arasındaki evlerin satışlarında bir artış olduğu bildirildi.

KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞTI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, faizlerin yükselmesi ile ipotekli ev satışlarının düştüğünü, özel bankaların konut kredisi faiz oranlarının yüzde 3'leri aştığını söyledi ve "Krediye erişim de zorlaştı. Ocak ayında satılan 100 konutun 7 tanesi, şubat ayında ise satılan 100 konutun 8 tanesi kredi ile alındı. Kredi ile ev almak neredeyse hayal oldu” dedi.

SEÇİM SONRASI KAMPANYA BEKLENİYOR

Seçim sonrası konut kredisi kampanyası için bir beklenti oluştuğunu söyleyen Özelmacıklı “Seçimlerden sonra bir kredi kampanyasının piyasada önemli fayda sağlayacağını değerlendirebiliriz” dedi.

EĞER BİRAZ PARANIZ VARSA KREDİ ALABİLİYORSUNUZ

Kenarda 3-5 milyon liralık birikmiş paranız varsa bankalardan kredi çekip güzel bir ev alabiliyorsunuz. Ancak düşük miktarda peşinat varsa banka az krediyi yüksek faizle veriyor. Bu da ödemede zorluklar çıkarıyor. Bu nedenle vatandaşlar, bütçesine göre 1 ila 3 milyon arası ev alarak şimdilik kiradan kurtulmak, ileride bir kredi kampanyası başladığında bu evi satıp kredi ile başka ev almak istiyor.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

Ziyaretçi 2 Ay Önce
inşallah çıkarda bizde kiradan kurtuluruz tabi fiyatlar yerinde durursa
;