Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi kartına taksitler kalkacak söylentisi, harcamaları patlattı

Kredi 15 Mart 2024 0
Kredi kartına taksitler kalkacak söylentisi, harcamaları patlattı

Son dakika: Kredi kartı harcamaları rekor kırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre 8 Mart 2024 haftasında banka ve kredi kartı işlem adetai rekor kırarak 324 milyon adeta kadar çıktı.

Normal zamanlarda rekor düzeyler, genelikle yılbaşından önce başlatılan kampanyalarda olurdu. Her sene 29 Aralık haftasında, yeni yıl zamları gelecek korkusuyla alış verişe yüklenen vatandaşlar, kredi kartlarına yüklendikçe yükleniyorlardı.

Yayınlanan son verilere baktığımızda en yoğun işlem yapılan segment 111 milyon adetle market ve alış veriş merkezleri oldu.

Harcama tutarlarına baktığımızda yine önceki aylarda olduğu gibi yüksek seviyelerin sürdüğü görülüyor.

8 Mart haftasında banka ve kredi kartı harcamaları 251.9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki hafta işlem daha az olmasına rağmen harcamalar 262.6 milyar olarak gerçekleşmiş ve tarihi rekor kırılmıştı.

İKİ NEDENİ VAR

Kredi kartı ile alış verişlerin yüksek olmasının en büyük nedeni enflasyon. Yüksek enflasyonda şimdi almadığı ürünü yarına daha pahalı alırım korkusu ile vatandaşlar, ihtiyacı olan tüm ürünleri hemen alıyor. Kredi kartlarına yapılan takstilerle uzun vadelerde taksitler enflasyon karşısında eridiği için karlı çıkıyor.

Son haftalarda harcamaların rekor kırmasının asıl nedeni ise kredi kartlarına gelecek kısıtlamalar oldu. Seçim sonrası kredi kartlarında taksitlerin kaldırılacağı beklentisi ile vatandaşlar, alabildiğini şimdiden alıyor. Bu da harcamalarda ve işlem hacminde rekorları getirdi.

Gelişmelerden haberdar olmak için Finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;