Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

KPSS puanı sadece atama için yeterli olmayacak: Öğretmenler 550 saatlik eğitime alınacak

KPSS 30 Nisan 2024 0
KPSS puanı sadece atama için yeterli olmayacak: Öğretmenler 550 saatlik eğitime alınacak

MEB'den son dakika: Öğretmenler KPSS sonrası eğitime alınacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bir açıklama yaptı. Bakan Tekin Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada öğretmenlerin Milli Eğitim Akademisi bünyesinde 550 saatlik eğitim olacağını söyledi.

Dünyada örnekler izlendiğini söyleyen Bakan Tekin, bu konuda önemli adımlar atılacağını söyledi. Tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacak Milli Eğitim Akademisi kurulacağını söyleyen Bakan Tekin, "Dünyadaki örnekleri inceledik. Dünyada şu anda lisanstan sonra direkt öğretmenliğe atayan ülke neredeyse kalmadı. Öğretmenlerin hem istihdam süreci hem de istihdamdan sonra hizmet içi eğitimde mesleki yeterliliklerinin güncel gelişmelere göre revize edilmesi konusunda ciddi bir eksikliğimiz var bizim. Akademi bu eksikliği giderecek. Lisans mezunu bir öğretmen adayı Fransa'da 216 saat, Belçika'da 160 saat, İspanya'da 550 saat, İtalya'da 550 saat, Hollanda'da 370 saat, Türkiye'de ise 96 saat uygulama dersi alıyor" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SÜRESİNCE ÖDEME YAPILACAK

Akademide öğretmen adayının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi alacağını söyleyerek açıklamasını sürdüren Bakan Tekin, "Bu eğitim esnasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olacak şekilde bir ödeme yapılacak. Adaylar akademiye KPSS puanı ile alınacak. Akademide başarılı olursa sözleşmeli olarak atanacak. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Avrupa ülkelerindeki saate yakın bir eğitim programı planlanıyor. Aldığımız adayın formasyonuna göre eğitim takvimi şekillenecek" dedi.

Akademi ile pedagojik formasyon eğitiminin 550 saatte verileceğini söyleyerek sözlerini sürdüren Bakan Tekin, uygulamanın belirlenen okullarda yapılacağını söyleyerek, "Branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitim verilecek. Bizim programımız kapsamında öğretmenlerimizi eğitmiş olacağız" dedi.

EĞİTİM

Bakan sözlerinin devamında eğitim ile ilgili, "Akademinin merkezi Ankara olacak ve taşrada hizmet içi eğitim birimleri olacak. Fiziki şartların uygun olduğu, daha çok büyük şehirlerde teşkilat oluşturulacak. Eğitimleri tecrübeli öğretmenler, üniversitelerde alanda uzmanlaşmış hocalar verecek. Bu kişilere geçici ya da daimi kadro ihdas edilecek. Özlük hakları itibariyle dekan düzeyinde olacak. Doğrudan bakanlığa bağlanacak. Toplam kadro sayısını belli oranda geçmeyecek şekilde başarılı eğitimcileri de sistemin içerisine dahil etmiş olacağız. Dolayısıyla yaklaşık 750 kişilik bir kadrosu olan devasa bir birim haline dönüşecek. Taşranın bize avantajı şu olacak. Öğretmen adaylarımızı her tür sosyoekonomik bölgeyi ve her tür okul, öğrenci profilini görmüş olacak. Bu bence öğretmen yetiştirme ve Türkiye'nin dünyaya ayak uydurması anlamında devrim niteliğinde bir adım olacak" dedi.

EN FAZLA AÇIK SINIF ÖĞRETMENLİĞİNDE

Öğretmen atamasında en fazla açığın sınıf öğretmenliğinde olduğunu söyleyen Bakan, "Milli Eğitim Bakanlığının atama yaptığı 130'a yakın branş var. Genelde aktif olarak 70-80 alana atama yapılıyor. Öğretmen atamalarında en fazla ihtiyaç özel eğitim öğretmenliği ile sınıf öğretmenliğinde var" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;