Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kırmızı et fiyatlarına yüzde 20 zam geldi: İşte Karkas et ve kıyma fiyatları

Tarım 1 Mart 2024 4
Kırmızı et fiyatlarına yüzde 20 zam geldi: İşte Karkas et ve kıyma fiyatları

Son 1 ayda yüzde 20 zam geldi.

Son dakika haberi geldi. Gelen haberde kırmızı et fiyatlarına sadece Şubat ayı içerisinde yüzde 20 oranında zam yapıldığı bildirildi. Son 1 ayda dana karkas et fiyatı yüzde 20.8 oranında artarken kuzu karkas eti ise yüzde 36.4 oranında yükseldi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından yayınlanan verilere baktığımızda kesimhanelerde yağsız dana karkasın kilosu bölgelere göre değişkenlik gösterirken fiyatların ortalama olarak 320 lira ile 332 lira arasında olduğu görülüyor.

Yağsız şekilde satılan kuzu karkasın kilosu ise bölgelere göre 371 lira ile 430 lira arasında seyrediyor.

Kasaplarda dana kıymanın kilosu 540 liraya kadar çıkarken kuşbaşı kilosu ise 560 liraya kadar yükseldi.

Ramazan ayına kısa süre kala art arda gelen bu zamlar tepki çekerke nbir son dakika açıklaması geldi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, yaptığı son dakika açıklamasında et fiyatlarının bilerek yükseltildiğini söyledi. Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithalatta piyasayı başarılı bir politika ile yönettiğini ve uygulamanın şeffaf şekilde olduğunu söyleyen Tunç, küçük işletmelerin geçmişte ithalattan pay alamadıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"ESK tarafından ithal edilen hayvanların 150 bin tanesinin küçük işletmelere verilmesi kararı var. Bu, küçük aile işletmeleri açısından çok mutlu edici ve ileriye dönük bu işin yapılabilmesi için de heyecan verici bir durum oluşturdu. Bunlar belli bir kesimin işine gelmiyor ve durumu bozmak için ellerinden geleni yapıyorlar"

KARTELLEŞME OLUYOR

Kırmızı ette fiyatları büyük şirketlerin tırmandırdığını söyleyen Tunç, "Belli başlı illerdeki büyük işletmeler kırmızı et fiyatını tırmandırıyorlar. Bu işin öncülüğünü yapan 3-5 firma var. Bu firmalar, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye sokuyor. Bu, gerçek üreticinin zararına yapılan bir olay. Bu insanlar hayvan ithalatında ciddi paralar kazandı. Devlet bunun önüne geçmeye başladığı anda bütün dengeler bozuldu. Bu yüzden bir sürü yol deniyorlar. Şu an suni bir piyasa var ve kırmızı et fiyatlarında bir artış beklenmiyor. Artışın aksine Ramazan ayının ortalarında kırmızı et fiyatlarının düşüşe geçmesini bekliyoruz. Fiyatlar bu şekilde sürdürülebilir değil" dedi.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı önceki gün kırmızı et fiyatları ile ilgili açıklama yaparak, “Bunun adı fırsatçılıktır.” dedi ve et fiyatları ile ilgili şunları söyledi:

"Bizim ülkemizin tarımsal üretim açısından gıda arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir problemi yoktur. Ben bunu söylemekten imtina etmeyeceğim, hep söyleyeceğim. Hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde bizim gerekli üretimimiz mevcut. Peki bu tartışma neden çıkıyor? Bu tartışmayı, Rekabet Kurulu bugün açıkladı, sektör paydaşları açıkladı. Bunların herhangi bir maliyet artışıyla ya da üretimin azlığı ya da çokluğuyla açıklanabilir bir yönü yok. Bunun adı fırsatçılıktır. Ramazan öncesi fırsatçılığıdır"

FIRSATÇILARA DENETLEME GELİYOR

Bakan Yumaklı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Açıkçası bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz, Ticaret Bakanlığımızla birlikte bu fırsatçılara göz açtırmayacağız. Şöyle bir algı var, sanki Türkiye'de tüketilen etin hepsi yurt dışından geliyor, değil. Yani bizim hayvan sayılarımıza baktığımız zaman şu anda piyasa regülasyonu için yapılan ithalatın çok küçük bir oran olduğunu görürüz. Maalesef bu biraz da 'kuşa bak' diye bakışların yönünü o tarafa çevirip, fırsatçıların bu taraftan hakikaten tüketicilerin, bu ülke halkının cebinden tabiri caizse hiç hak etmedikleri bir geliri elde etmeleri anlamına gelir. Biz mücadelemize devam edeceğiz"

Gelişmelerden haberdar olmak için Finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

Ziyaretçi 2 Ay Önce
Zenginin sofrasına et girer ama fakirin sofrasına et girmez dert girer
Ziyaretçi 2 Ay Önce
O fiyatlara nasıl et alınırda yenilir Allah yardımcımız olsun
Ziyaretçi 2 Ay Önce
kim ne yapsin yetki hukumette alin size etki .
Ziyaretçi 2 Ay Önce
ramazan geliyor bizim insanımız zaten zor günde daha zorlastirmayi severler
;