Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Esnaflara müjde: Ucuz faizli 750 bin TL kredi başvurusu başladı

İş Dünyası 29 Şubat 2024 0
Esnaflara müjde: Ucuz faizli 750 bin TL kredi başvurusu başladı

Esnaflara müjde: Ucuz faizli 750 bin TL kredi verilecek.

Milyonlarca esnafı ilgilendiren son dakika haberi geldi. Gelen haberde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaflara verilecek kredi desteğinin 750 bin liraya çıkarıldığını ve başvuruların bugünden itibaren başladığını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılı milli gelirinin açıklanacağını söyleyerek açıklamasına başlayan Bakan Bolat, "Türkiye'nin 2002 yılı sonundaki milli geliri 238 milyar dolardı. Yarın 1 trilyon doların üzerinde bir milli gelir rakamı göreceğiz. Çünkü, 3. çeyrek sonunda milli gelirimiz 1 trilyon 70 milyar dolardı zaten yıllıklandırılmış olarak inşallah bunun da üzerinde bir rakam göreceğiz. Kişi başına milli gelir 2002 yılında 3 bin 608 dolardı, yarın inşallah 13 bin dolara yakın kişi başına milli geliri göreceğiz. Çünkü, 9. ay sonunda açıklanan 12 aylık milli gelir, 12 bin 670 dolardı inşallah 13 bin doları da geçecek. Orta Vadeli Program sonunda bu rakamları 14 bin dolar-15 bin dolar seviyelerinde görmek mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

"2020'de 100 yılda bir olan pandemi krizini yaşadık, 100 bin insanımız öldü. Dünya Sağlık Örgütü'nün gayri resmi açıklamalarına göre, 20 milyon kişi öldü. Dünya ekonomisi, bir sene büyük bir gerileme kaydetti. Biz adada yaşamıyoruz, dünyada ne olursa bizi de etkiliyor" diyerek sözlerini sürdüren Bakan, daha önce yaşanan olaylara da değinerek, "17-25 Aralık emniyet, yargı darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimi yapıldı. Ama bu aziz millet bütün bu girişimleri, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde başarıyla püskürttü. Cumhur İttifakı büyük bir dayanışma gösterdi. AK Parti, MHP, Büyük Birlik Partisi ve diğer partilerle bir dayanışma gösterildi" ifadelerini kullandı.

750 BİN TL KREDİ BAŞVURUSU BAŞLADI

Esnaflara verilen kredi desteği miktarının 750 bin liraya çıkarıldığını söyleyerek sözlerini sürdüren Bakan Bolat, "Bugün için de şu müjdeyi vermek istiyorum. Esnaf başına limit daha önce 500 bin liraydı, birkaç ay önce 650 bin liraya çıkarılmıştı, bugün söylüyorum 750 bin liraya çıkarıldı. Yüzde 25,5 maliyetle piyasa rayiçlerinden çok çok aşağıda maliyetle, 5 yıl vadeli 300 milyon liralık TESKOMB üzerinden esnafa finansman destek kredisi yarın sabah itibarıyla hazırdır, kullanabilirsiniz hayırlı olsun" dedi.

İşletme Kredisi başvuru şartları şu şekilde:

Esnaf ve sanatkarlarımıza özel işletme kredileri uzun vade, uygun ödeme koşulları ve cazip faiz oranı ile Halkbank aracılığı ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletleri ile uygulanmatadır.

Azami 60 ay vadeli (1,3 ve 6 aylık ödeme seçenekleriyle)

Başvurular Halkbank aracılığıyla yapılacak.

KREDİ GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Yıllık yüzde 25 civarında faizle verilen kredide hesaplama ve geri ödemeler şu şekilde:

Kredi Tutarı: 750.000,00 Türk Lirası
Faiz Oranı: %1,6
Taksit Sayısı: 60 ay
Taksit Tutarı: 21.160,09 Türk Lirası
Geri Ödenecek Toplam Tutar: 1.269.605,68 Türk Lirası
Aylık Maliyet Oranı: %1,9200
Yıllık Maliyet Oranı: %25,6356

DİĞER KREDİLER

Bu kredinin yanı sıra esnaflara verilen diğer kredi ise şu şekilde:

Usta Girişimci Kredisi;
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, kredi başvuru tarihi itibariyle en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlara, %100 faiz indirim oranı uygulanacaktır.
Bu destekten aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son bir yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamayacaktır.
Yatırım Destek Kredisi;
Esnaf ve sanatkarlarımıza işyeri ve taşıt alımına yönelik ihtiyaçlarınızın karşılanmasına yönelik olarak 1.500.000.-TL’ye kadar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin kefaleti ile HalkBank tarafından uygulanmaktadır
120 aya kadar vadeli (aylık ve 3 aylık ödeme seçenekleriyle)
Ticari faaliyetlerde kullanılacak sıfır kilometre araçlar için 84 aya kadar vadeli (aylık ve 3 aylık ödeme seçenekleriyle)
Azami 1.500.000.-TL limitli
Genç Girişimci Kredisi;
KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini bitiren, kredi başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda, 300.000.-TL’ye kadar %100 faiz indirim oranı uygulanabilecektir.
Bu krediden, önceki yıllardan Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredi borcu bulunanlar yararlanamayacaktır.
Kaybolmaya Yüz Tutan Meslekler Kredisi;
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9'uncu maddesinde belirtilen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı’nca kabul edilen) faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkarlar % 100 faiz indirim imkanı ile kredi kullanabilmektedir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;