Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Devletten Çalışan Çalışmayan Kadınlara Destek Ödemesi

Ekonomi 7 Mayıs 2022 12:36 1
Devletten Çalışan Çalışmayan Kadınlara Destek Ödemesi

Devletten kadınlara nakdi yardım.

Devlet , çalışan çalışmayan kadınlara farklı başlıklar altında çok sayıda destek ödemesi yapıyor. Her sene yeniden belirlenen bu ödemeler , Aile Bakanlığı , Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla ailelere ulaştırılıyor. Farklı kalemlerde yapılan destek ödemelerinin bazıları bilinmediği için birçok kişi bu destek ödemelerinden faydalanamıyor. Çalışan , çalışmayan binlerce kadına verilen destek ödemeleri para olarak yapılıyor. Biz de finans7.com olarak bu yazımızda söz konusu destek ödemeleri hakkında detaylı bilgiye yer verdik. 

Çalışan kadınlara verilen desteklerden bazıları doğum öncesi ve doğum sonrası oluyor. Doğumdan önceki 1 sene içinde en az 90 gün çalışmış ve primi yatmış bir kadın bu destek ödemelerinden faydalanabiliyor. Doğum izni sürecinde kadınların sigortalılık durumları devam eder ve maaş ödemeleri SGK tarafından karşılanır. Söz konusu ödemeler, personelin aldığı maaşa göre değişir. Asgari ücrete göre yapılan hesaplamaya baktığımızda , doğum iznine ayrılan kadınlara süreçte 12 bin 454 liralık ödeme yapılır. Söz konusu ödemenin yapılması için doğum izni alınması ve SGK'ya başvuru yapılması gerekmektedir. Tabi bu ödeme asgari ücret için hesaplanmıştır. Maaşı yüksek olarak çalışan kadınlara daha fazla ödeme yapılmaktadır. 

ÇALIŞAN ÇALIŞMAYAN TÜM ANNELERE DOĞUM PARASI

Çalışan çalışmayan tüm annelere her doğum için ödeme yapılmaktadır. Devlet tarafından verilen bu ödemede kadınların sigortalı olup olmadığı, gelirinin ne olduğuna bakılmadan doğum parası ödemesi yapılır. İlk çocuk için devlet aileye 300 liralık ödeme yapar. İkinci çocuk için 400 lira ödeme yapılır. 3'üncü ve sonraki her çocuk için ise 600 lira ödeme yapılır. 

İŞ ARAYAN KADINA DESTEK ÖDEMESİ

İşkur üzerinden yayımlanan işbaşı eğitim programları kapsamındaki kadınlara günlük İŞKUR tarafından ödeme yapılır. Söz konusu ödemeler ile ilgili İŞKUR'dan yapılan açıklamada, İşbaşı eğitim programına başvuru yapan ve bir meslek üzerine işbaşında eğitim gören kadınlara günlük 179 liraya kadar ödeme yapılır. Açıklamada, "İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 163,59 TL, öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL, Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenmektedir." denildi. 

Bunun yanı sıra 65 yaşını aşan, çalışmayan ve geliri olmayan kadınlara da 65 yaş aylığı bağlanır ve onlara ayda bin 264 liralık maaş ödemesi yapılır. 

Engelli ve bakıma muhtaç olan kadınlara ise Aile Bakanlığı ödeme yapıyor. Yüzde 40 ila 69 arası engeli olan kadınlara 865 TL, yüzde 70 üzeri engelli olanlara ise 1298 lira ödenir.

Söz konusu ödemelerden faydalanmak isteyenlerin kendilerine en yakın Aile Bakanlığı il veya ilçe müdürlüğüne gitmesi gerekmektedir. Buralara yapılacak başvuru sonrası inceleme yapılacak ve yardıma ihtiyacı olan ,şartları tutan vatandaşlara destek ödemeleri yapılır. Ödemeler nakdi olarak Bakanlık aracılığıyla yapılmaktadır. 

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

Ziyaretçi 2 Yıl Önce
90 gün pirimi olan kadın pirim olamyan kadın deyilmi?
;