Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

'Deprem sonrası daha fazla vergiye hazır olun'

Ekonomi 19 Şubat 2023 09:09 0
'Deprem sonrası daha fazla vergiye hazır olun'

Son dakika: Daha fazla vergi geliyor.

13 gün önce meydana gelen büyük deprmede 40 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken 10 ilde büyük yıkım oldu. Bölgede çalışmalarda sona gelinirken hala enkaz altından sağ çıkan vatandaşlar var. 

Ünlü Ekonomist Atilla Yeşilada yaptığı son dakika açıklamasında bölgenin yeniden kalkındırılması için büyük bir kaynağa ihtiyaç olduğunu, gereken paranın 100 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.Depremin üretim kaybı ve servet kaybı olmak üzere iki boyutu olduğunu söyleyen Yeşilada faturanın daha da artabileceğini söyledi.

Gerekli olan bu kaynağın başta vergiler olmakü zere para basarak ve dışarıdan borçlanarak elde edileceğine yer verildi. Yeşilada yaptığı açıklamada, "Daha fazla vergilendirilmeye hazır olun” ifadelerini kullandı.

Böglede vatandaşların ortalama gelirlerin Türkiye ortalamasının altında olduğunu ve zararın büyük ölçüde kamunun karşılayacağını söyleyen Yeşilada,“Kamu tüm harcamaları vatandaştan toplanan vergilerle ya da borçlanma ile yapıyor. Geleneksel olarak önce akaryakıt, alkol ve tütünde vergiler artırılır, fiyatlar erişilemez noktaya gelebilir. Ancak bu havuzu doldurmaya yetmez. Dolayısıyla servet vergisine ihtiyaç duyulacak. Zengin bireylerin serveti ve geliri üzerinden bir defaya mahsus vergi alınabileceği gündeme geliyor. Tüketim vergilerinin yerine servet vergisini tercih ederim. Çünkü tüketim vergileri fakirleri daha çok etkiler, zenginin bütçesini etkilemez” ifadelerini kullandı.

Bunun karşılanması için para basılacağını , başka çare olmadığını söyleyen Yeşilada, “Dış borçlanma da artacak, ancak kredi notumuz düşük olduğu için maliyeti çok yüksek. Dolar bazında yüzde 8-9 faizle borçlanmanın faturasını da vatandaş ödeyecek” dedi.

Yeşilada, para basılmasından sonra enflasyonun yüzde 50'lerde seyredeceğini söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;