Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Buzağı desteği ne zaman hesaplara yatacak 2024

Tarım 23 Şubat 2024 0
Buzağı desteği ne zaman hesaplara yatacak 2024

Buzağı desteği ne zaman yatacak 2024.

2024 yılında hayvan yetiştiricilerinin hesaplarına yine buzağı destek ödemelei yatacak. Buzağı destek ödemesi bekleyen vatandaşlar, ödemelerin ne zaman hesaplara yatırılacağını araştırmaya başladı. Peki buzağı destekleri ne zaman yatacak? Buzağı destek ödemesi ne zaman verilecek?

BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİ BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

Buzağı destek ödemesine ait başvuru şartları şu şekilde:

TÜRKVET ve e-ıslaha kayıtlı olmalı ve buzağıların her iki veri tabanında doğdukları işletme numarası, cinsiyet, ana kulak numarası ve doğum tarihleri aynı olmalıdır.

Buzağı, TÜRKVET kayıtlarına göre doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmalıdır. Ancak en az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilir. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalandırılır. İşletmeler, il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederler; şartları sağlayan işletmelerin listesi, askı ve/veya hak ediş listelerinin yayımlanmasından önce HAYGEM’e bildirilir.

Buzağıların programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır. Hastalıktan ari işletmelerde brusella aşı şartı aranmaz.

Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılır. Çoklu doğumlarda her bir buzağı desteklemeden faydalandırılır.

Destekleme ödemesi yapılan buzağıya, ilave destekleme koşullarının sonradan oluşması durumunda sonraki dönemlerde genomik değer tespiti hariç ilave ödemeler yapılmaz.

Destekleme ödemesi buzağının doğduğu işletme numarası üzerinden, e-ıslah veri tabanına başvurusu girilen işletme sahibine yapılır.

Destekleme ödemeleri, iki dönem halinde yapılır. Her iki dönemde destekleme şartlarını sağlamadığı için destekleme alamayan buzağılar, sonraki süreçte şartları sağlasa da destekleme kapsamına alınmaz. Genomik değer tespiti ilave desteği ödemesi, ikinci dönem buzağı desteklemesinin tamamlanmasını müteakip yapılır.

Destekleme süreci içerisinde ve ilgili mevzuat kapsamında, buzağıların küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin zamanında yapılmasından ise görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur.

İlkine buzağılama yaşı en fazla 960 gün veya destekleme kapsamındaki buzağılaması ile bir önceki buzağılaması arasındaki süre en fazla 600 gün olan ineklerden veya embriyo transferi sonucu doğan birinci fıkrada belirtilen şartları sağlayan buzağılara ilave destek verilir. Bu üreme parametreleri e-ıslah kayıtlarından, e-ıslahta kayıtlı olmayan ineklerin ise e-ıslahta kayıtlı buzağılarından hesaplanır. E-ıslahta kayıtlı ölü doğum ve yavru atma hadiseleri buzağılama olarak kabul edilir.

ÖDEMELER NE ZAMAN?

Buzağı destek ödeme tarihleri henüz belli değil. Önümüzdeki günlerde destek ödemesinin tarihi, ödeme tarihlerine yer verilecek. Ödeme tarihleri belli olduğunda haberdar olmak için takipte kalın.

Kadın erkek sağlıkçılar ve ilana başvuru yapacaklarla bilgi alış verişi için TIKLA TAKİP ET

 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;