Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Brent petrol neden yükseliyor, yükseliş sürecek mi? Uzman isimlerden tahminler açıklandı

Emtia 21 Nisan 2024 0
Brent petrol neden yükseliyor, yükseliş sürecek mi? Uzman isimlerden tahminler açıklandı

Orta Doğu'da devam eden çatışmalar petrol fiyatlarına etki ederken İsrail İran gerilimi düşse de jeopolitik gerilimin yüksek olması, brent petrolün düşmemesine, 90 dolar üzerinde kalmasına neden oluyor. Peki brent petrol ne olacak? Brent petrol tahminleri şu şekilde:

Analistler yaptığı son dakika açıklamasında tahminlerini yükseltti.

Citigroup Inc. tarafından yapılan açıklamada jeopolitik risklerin yüksekliğine dikkatleri çekti ve bu durumun fiyatları yukarı yönlü destekleyeceğini söyledi.

Bu durum, bankanın kısa vadeli fiyat tahminlerini yükseltmesine neden oluyor.

Analist Max Layton yaptığı son dakika açıklamasında İsrail ile İran arasındaki çatışmanın doğrudan fiyatlandırıldığını, çatışmanın potansiyel olarak devam etmesi, olayların artması durumunda brent petrol fiyatının 100 dolarak adar çıkabileceğini bildirdi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen "İş Dünyası ve Sürdürülebilir Enerji" temalı IICEC Konferansı'na katılan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da brent petrol fiyatlarını değerlendirdi ve bölgedeki son duruma dikkatleri çekti.

Brent petrolün 90 dolar üzerine çıkmasının 2 nedeni olduğunu bildiren Birol, üretim seviyesinde sorun olmadığını, ancak büyük üretici ülkelerden Suudi Arabistan ile Rusya'nın üretimi kasti olarak kırmasının fiyatları artırdığını söyledi.

İkinci neden ise Orta Doğu'daki durum diyen Birol, "Eğer bu gerilimlere bir veya birden fazla büyük petrol üreticisi ülke dahil olmaz ise ben fiyatların daha fazla yükseleceğini düşünmüyorum. Ama eğer bunlardan bir veya birkaç tanesi direk olarak dahil olursa fiyatlarda yukarı doğru bir seyir görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın enerjide 3 stratejik hata yaptığını söyleyerek sözlerini sürdüren Birol, rekabet sorunu olduğunu söyleyerek, "Çünkü Avrupa ekonomisinin şu anda ana sütunu. Bilim, sanayi sektörü. Ama sanayi sektöründe Avrupa'daki enerji fiyatları hem Amerika'dan hem de Çin'den çok daha pahalı. O bakımdan Avrupalı sanayiciye ürettikleri mallar daha pahalıya mal oluyor. Çünkü enerji fiyatları pahalı olduğu için bu bakımdan bazıları kapatma yoluna gidiyorlar. Bazıları da ya Amerika'ya, ya Ortadoğu'ya ya da başka bir ülkeye taşıyorlar. Bu Avrupa için çok büyük bir sorun" derken "Onun için ben yeni gelecek olan Avrupa Birliği Komisyonunun ki bu sene içerisinde seçilecek ve yeni gelecek en önemli ev ödevinin Avrupa için, Avrupa sanayisi için yeni bir master planı dizayn etmesi olduğunu düşünüyorum. Bu Ancak böyle bir plan çerçevesinde Avrupa hem Amerika ile hem de Çin'le rekabet etme gücüne sahip olabilir" dedi.

GERİLİMİN DÜŞMESİ İLE BRENT PETROL 90 DOLARIN ALTINA GERİLEDİ

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre brent petrol varil fiyatı, İsrail ile İran arasındaki gerilimin azalması ile birlikte 90 doların altına geriledi. Bloomberg'in aktardığı son verilere göre brent petrol varil fiyatı şu sıralar 827.29 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Gelişmelerden haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;