Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

5 yıldır BES hesabı olanlara konut alımında kolaylık

Emlak 14 Nisan 2024 0
5 yıldır BES hesabı olanlara konut alımında kolaylık

BES'i olanlara konutta kolaylık.

1 Temmuz 2024 tarihinde bireysel emeklilik sisteminde kısmi ödeme dönemine geçilecek.

Normalde BES'te belirlenen tarihten önce paranızı çekemiyorsunuz. Çekmeniz durumunda ise devlet katkısından faydalanamıyorsunuz. Ancak yeni bir düzenleme hayata geçti. Kısmi ödeme dönemine geçilmesi ile birlikte sistemde 5 sene kalan vatandaşlar, istemeleri duurmunda birikimlerinin yarısını devlet desteği iel birlikte çekebilecek ve bu parasını kullanabilecek. Ancak bu sadece bazı durumlarda kullanılabilecek.

Katılımcılar, birikimlerini evlilik, eğitim giderleri ve konut alımı gibi konularda kullanabilecek ve bunu beyan ederek ancak birikiminin bir kımını çekebilecek.

Sistemde şimdi 14 milyon civarında kişi var. Bu kişilerin birçoğu ev sahibi değil ve burada biriktirdikleri para ile gelecete, emekli olduklarında kendilerine konut alacaklarını söylüyor. Bankaların kredi vermemesi, kredi verse bile yüksek faizle vermesi nedeniyle konut alamayan vatandaşlar, kirada oturarak dişinden tırnağından artırdıklarını buraya atıyor ve birikim yapmaya çalışıyor.

KONUT ALIMLARI ARTACAK

Kısmi ödeme dönemine geçilmesi ile birlikte konut alımı sayısının artması bekleniyor. Kısmi ödemeden faydalanmak isteyen ve daha önce kısmi ödeme hakkını kullanmayan bir kişi, bu süre içinde başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan brüt asgari ücretin en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesindne, bu yönetmelikte belirlenen durumları taşıması koşulunda birikiminin yüzde 50'sini çekebilecek.

2024 yılı için baktığımızda brüt asgari ücret 20 bin 2 TL olarak belirlendi. Kısmi şekilde parasını almak isteyenlerin sistemde en az 5 yıldır bulunması ve toplam ödemesinin 100 bin 10 TL olması gerekiyor. Bunun üzerinde parası olanlar, parayı neye harcayacağını belirterek 50 bin TL + devlet katkısı ile getirisini bankadan çekebilecek.

100 bin 10 lira yatırdığınız tutarın getirisi 50 bin lira ise ve devlet katkısı 30 bin lira ise 180 bin liranın 90 bin lirasını çekebileceksiniz. Tabi bu en alt seviye.

KONUT FİYATLARI DURDU

Son dönemlerde konut fiyatları, satışların ciddi şekilde azalması, kredi musluklarının kapatılması ile birlikte durdu ve yükselmiyor. Kadın erkek konut grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç

;