Zorunlu trafik sigortası fiyatları için sevindiren karar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Zorunlu trafik sigortası fiyatları için sevindiren karar

Trafik sigortası poliçe fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi ve tarifede yeni düzenlemeye yer verildi.

Taşıt 25 Nisan 2024 0
Zorunlu trafik sigortası fiyatları için sevindiren karar

Trafik sigortası poliçe fiyatlarına yüksek oranda zam geldi: Fiyatlarda yeni tarife bugün açıklandı. İşte 1 Mayıs 2024 tarihi sonrası geçerli olacak yeni düzenleme.

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli bugün kaleme aldığı yazısında trafik poliçe fiyatlarının sene başındna şimdiye kadar yüzde 30 zamlandığını söyledi.

Vatandaşların talepleri, tepkileri ve poliçe yaptırım oranlarının düşmesi nedeniyle SEDDK, poliçe fiyat artış kriterlerinde değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik ile birlikte gelecek Mayıs ayından sonra poliçe fiyatları, hasar maliyet endeksine sabitlenecek ve buna göre belirlenecek.

Trafik poliçelerinin belirlenmesinde 'otomobil parça ve onarım fiyat artışına enflasyonun ve en önemlisi asgari ücret zamlarına bakılacak. Normalde yüzde 5 ila 10 arasıdna yapılan zamlar, bu şekilde yapılacak düzenleme ile aylık yüzde 2-3 civarına çekilecek.

Bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen, trafik poliçelerinde asgari ücret artışlarının etkili olmasının iyi olduğunu söyleyen Selin Güler, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Maliyet endeksini asgari ücret artışı ve enflasyon etkiliyor. Asgari ücrete temmuzda zam yapılmazsa bu trafik sigortasında da fiyatın çok fazla artmayacağı anlamına geliyor. Trafik sigortasında fiyatlar kısacası araç fiyat artışına, asgari ücret artışına, parça fiyatları ve onarım maliyetlerine ve enflasyona bakılarak belirlenecektir. Bunların karışımından bir fiyat endeksi çıkacaktır. Sürücüler fiyata itiraz edemeyecek, sigorta şirketleri az artırdın, zarar ettim diyemeyecek"

KASKO POLİÇESİNDE GEÇERLİ OLACAK MI?

Kasko özel olduğu için maliyet endeksi geçerli olmayacak. Sigorta şirketleri, kasko fiyatlarını özel tekniklerle serbestçe belirleyebilecek.

Trafik poliçesinde uzun süredir ciddi sorunlar çıktığını söyleyerek sözlerini sürdüren Güler "Fiyatlar şirketten şirkete farklılık gösterebiliyor. Devletin belirlediği bir 'tavsiye edilen fiyat' var ancak şirketler bu rakamların üstüne ekstra kar marjı koyabiliyorlar. Bunun da önüne geçilmiş olacak. Birçok kişi arabasını otoparktan çıkarmamak pahasına poliçe yaptırmak istemiyordu. Çünkü fiyatlar ciddi boyutlara ulaşmıştı. Eski sistem ile devam etse, bu yıl sonunda, yılbaşına göre poliçe fiyatları yüzde 100'ün üzerinde artacaktı" dedi.

SSektör yetkilileri, son günlerde artan sahte poliçelere de dikkatleri çekerek poliçelerin yapılmasında güvenilir şirketlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Gelişmelerden ve son dakika haberlerinden haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç