Yumurtaya Zam Üstüne Zam: İşte 1 Tane ve 30'lu Yumurta Kolisi Fiyatları
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yumurtaya Zam Üstüne Zam: İşte 1 Tane ve 30'lu Yumurta Kolisi Fiyatları

Son dakika haberi: Yumurta fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ediyor. İşte son fiyat artışları ile yeni yumurta fiyatları.

Tarım 25 Ekim 2022 09:37 0
Yumurtaya Zam Üstüne Zam: İşte 1 Tane ve 30'lu Yumurta Kolisi Fiyatları

Gıdada önlenemez yükseliş devam ediyor.

Yüksek enfalsyon her geçen gün alım gücünü daha da azaltıp vatandaşları geçim derdine düşürürken art arda gelen zam habeleri artık sıradanlaşmaya başladı. Gelen son verilere göre yumurtada fiyat artışı bir senede yüzde 130 seviyesinde olurken beyaz ete de yakın zamanda bir zam beklenidiği bildirildi. 

YUMURTA FİYATLARI NE KADAR?

Gıda enflasyonu artarken hükümet, bunun düşmesi, artış hızının azalması için birçok adım atmaya başladı. Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı, yeni yıl ile birlikte enflasyonda gerileme görüleceğini söylüyor. Ancak fiyatlar artmaya devam ediyor. Son bilgilere göre bir yumurtanın üreticiden çıkış fiyat 1.65 TL oldu. Marketlerde satış fiyatı ise 2 lirayı geride bıraktı. 30 'lu yumurta 53 liraya çıkarken marketlerde şimdi 80 liradan satışa sunuluyor.

Bunun üzerine Rekabet Kurulu bir karar aldı ve üreticilerin kendi aralarında nalaşma yaptığı iddiası üzerine Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’ne (YUMBİR) üye 13 birliğe ve 12 üreticiye soruşturma başlattı. Soruşturmanın başlamasından bu yana da fiyatlar artmaya devam ediyor.

ÜRETİCİ: BENDEN 50 KURUŞA ALIP 1,5 TL'YE SATILIYOR

Adını vermek istemeyen bir sektör temsilcisi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz iki senedir batıyoruz, kriz var burada diye feryat ederken bize kulaklarını kapatanlar şimdi yüksek fiyatlardan üreticiyi sorumlu tutamazlar. Yem, elektrik, nakliye, paketleme masrafları direkt olarak dolara bağlı ve dolar bir yılda yüzde 100’den fazla değerlenmişken zam yapmadan nasıl üretim yapabilecektik ki?” ifadelerini kullanırken bir üretici  kendisinden 50 kuruşa aldığı yumurtayı 1.5 TL'ye sattığını, aracıların üreticilerden daha çok kar ettiğini söyledi ve “Benden 48-49 liraya çıkan 30’lu yumurtanın fiyatı ambalaj ve nakliye eklenince 53 liraya çıkıyor. Markette 65 liraya kadar satılıyorsa normal fiyattır. Onun üstündeki fiyatlar sorunludur. Orada bir rant var demektir.”  ifadelerini kullandı.

BEYAZ ET

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, yaptığı son açıklamda Kış ayları ile birloikte fiyatlarda normalde düşüş olmasının beklendiğini, ancak maliyetlerin ciddi oranda arttığını söyledi ve “Maliyetlerimiz yüzde 300 arttı, fiyatları o oranda artıramıyoruz. Alım gücünü aşıyor fiyatlar. Beyaz et lüks oluyor. Tüketicimiz için dua ediyoruz artık. Bizim dayanma gücünün sınırına geldik. Daha fazla zarar etmeyi kaldıramayız” dedi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç