Yumurta mı Tavuktan Çıkar Yoksa Tavuk mu Yumurtadan? Sorusunun Cevabı Sonunda Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yumurta mı Tavuktan Çıkar Yoksa Tavuk mu Yumurtadan? Sorusunun Cevabı Sonunda Geldi

Yıllardan bu yana süre gelen tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan sözünün bilimsel cevabı sonunda geldi.

Bilim ve Teknoloji 22 Nisan 2022 10:14 2
Yumurta mı Tavuktan Çıkar Yoksa Tavuk mu Yumurtadan? Sorusunun Cevabı Sonunda Geldi

Yıllardır duyduğumuz olgu olan tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı tavuktan çıkar sorusunun cevabı sonunda bilimsel olarak geldi.

Çocukluğumuzdan beri var olan bir söz: TAVUK MU YUMURTADAN ÇIKAR YOKSA YUMURTA MI TAVUKTAN ÇIKAR sözü. Herkesin bu soruya kendince mantıklı gelen bir cevabı muhakkak olmuştur. Tavuk nasıl yumurtadan çıksın yumurta tavuktan çıkıyor diyenler, tavuk olmasa yumurta nerden gelecek diyenler. Yıllardır süregelen bu tartışmaya son nokta konuldu. Bilimsel olarak yapılan araştırma sonucu cevap geldi.

Felsefik bir söz olan bu sözün kökeni :Antik Yunan'a kadar dayanıyor. Her tartışmada gündeme gelen bu felsefik soru, genellikle çıkmaza girildiğinde kullanılır ve kısır döngüye giren konulara cuk diye oturur. Yapılan son araştırmalar ve bilimsel çalışmalar bu sözün aslında hangi tarafının doğru olduğunu ortaya çıkardı. 

Bilindiği üzere sadece tavuklar yumurtlamaz. İkisinin tarihçelerine baktığımızda yumurta tavuktan çok önce vardı.Dinozorlar dönemine kadar dayanan yumurtanın tarihçesine baktığımızda , şimdi yaşasa yeri sarsa sarsa yürüyecek T-Rex'ler yumurtlardı.

Bundan 150 milyon yıl öncesine kadar uzanan yumurtanın tarihçesi dikkatleri üzerine çkeiyor. Tavuklar ise yumurtalarla kıyaslandığında çok da kısa aralıktadır varlar. Evcilleştirilen tavuklar, insanların kuşların en az saldırganını seçmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bundan 10 bin yıl önce başlayan evcilleştirme sürecinden bahsediliyor. 

Bundan 10 bin yıl önce o dönemin insanları , kırmızı orman kuşları arasında en uysal olanını alıp çiftleştirmeye başladı ve bunlar bir alt türe evrildi. Yeni tür ise GHallus gallus domesticus yani tavuk oldu. 

Buna göre bkacak olursak tavuğun yumurtadan geldiği kesinleşmiş oldu. Çünkü farklı ırkların çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan tavuk türünden çok daha önce yumurtalar vardı. Yani ilk tavuk yumurtadan çıktı. Daha sonra mutasyon geçiren tavuk, bugüne kadar geldi. 

Bundan yıllar önce bir grup bilim insanı tavuk yumurtası üzerinde inceleme yaptı ve kabuğun oluşmasını inceledi. Kabuğun oluşumunda olan bir protein keşfedildi. Bu proteinin sadece tavuk yumurtasında yer aldığı tespit edildi. Bu veriler de tavuğun yumurtadan önce geldiğini gösteriyordu. İlk tavuk illa ki bir yumurtadan çıkmıştır. Ancak o yumurta tavuk yumurtası değildi. Onun tavuk yumurtası olması için OV-17 adı verilen proteini barındırması gerekmektedir. 

Felsefi bir söz olarak sürekli kullanılan bu söz için yapılan araştırmanın sonucunda bilim insanları, tavuğun yumurtadan çıktığını tespit etti. Bu araştırmanın sonucu ile birlikte yıllardan süre gelen ve herkesin diline dolanan bu felsefi sözün de cevabı bulunmuş oldu.

Peki siz bu souya nasıl cevap veriyordunuz? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
#Ziyaretçi7 madem biliyordun yıllardır adamlar araştırıyor Muş niye soylemedin
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yumurta tavuktan çıkar yumurtadan horozda çıkar ve çıkan canlıya ne tavuk denir nede horoz küçüklük hali civcivdir büyüdükçe horoz veya tavuk olduğu belli olur.