Yüksek Enflasyona Savaş Açtı: Zimbabve Merkez Bankası 12000 Baz Puan Faiz Arttırdı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yüksek Enflasyona Savaş Açtı: Zimbabve Merkez Bankası 12000 Baz Puan Faiz Arttırdı

Zimbabve Merkez Bankası tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve rekor faiz artışı yapıldığına yer verildi.

Dünya 27 Haz 2022 16:49 0
Yüksek Enflasyona Savaş Açtı: Zimbabve Merkez Bankası 12000 Baz Puan Faiz Arttırdı

Enflasyonu düşürmek için tarihin en yüksek faiz artışı geldi.

Dünyanın en agresif merkez bankası olarak bilinen Zimbabve Merkez Bankası'ndan bomba bir karar geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre enflasyonda yaşanan ciddi yükselişin önüne geçmek için faiz artırımına gidildiği bildirildi.

Üç hanelerde olan enflasyonun hızlı şekilde aşağı çekilmesi için bönemli bir karar aldığı açıklanırken 80 seviyesinde olan faizleri 12000 baz puan yükseltti ve yüzde 200 seviyesine kadar çıkardı. 

Sene başında ülkede faizler yüzde 60 seviyesindeydi. Ancak daha sonra enflasyonun daha da yükselmesi ile birlikte art arda faiz artırımları gelmeye başladı. Yaşanan faiz artırımlarının en serti son ay geldi. Yapılan açıklamada faizlerin yüzde 12 bin seviyesinde artırıldığına ve politika faizinin yüzde 200 seviyesine çıkarıldığına yer verildi. 

Konu ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulunan Zimbabve Merkez Bankası Başkanı John Mangudya , yüksek enflasyona karşı endişelerini dile getirdi ve "Enflasyondaki artış tüketici talebini ve güveni olumsuz etkiledi. Enflasyon kontrol altına alınmazsa geçen 2 yılda elde edilen ekonomik kazanımlar kaybedilecek." şeklinde açıklamalarda bulunarak faiz artırımlarının gerekirse daha da devam edeceğini söyledi.

ÜLKEDE ENFLASYON NE KADAR?

Zimbabve'de enflasyon Mayıs ayında yüzde 131 seviyesinde, Haziran ayında ise yüzde 191 seviyesinde geldi. Ülkenin para birimi ise dolar karşısında yüzde 70 'e yakın değer kaybı yaşadı.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç