Yok Artık: Satılık Ev Fiyatlarına Yüzde 110 Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yok Artık: Satılık Ev Fiyatlarına Yüzde 110 Zam

Konut fiyatlarına ilişkin son veriler açıklandı ve ev fiyatlarına 1 senede ortalama yüzde 110 zam geldiği öğrenildi.

Emlak 23 Mayıs 2022 16:51 0
Yok Artık: Satılık Ev Fiyatlarına Yüzde 110 Zam

Yok artık: Satılık ev - emlak fiyatlarına yüzde 110 zam yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bir açıklama yapıldı ve Mart 2022 konut verileri açıklandı ve konut fiyatlarında aylık ile yıllık fiyat değişimlerine yer verildi. Yayımlanan açıklamaya baktığımızda en çok fiyat artışının İstanbul'da olduğu görüldü. 

Konut Fiyat Endeksi 2*22 yılı Mart ayı verileri sonunda açıklandı ve fiyatlarda aylık,  yıllık yaşanan değişimler netleşmiş oldu. Açıklanan verilere baktığımızda mart ayında , önceki aya göre KFE yüzde 9.3 seviyesinde arttı ve yüzde 347.5 seviyesinde oldu. 2022 yılı Mart döneminde, bir önceki aya göre KFE yüzde 9.3 seviyesinde artış gösterdi ve 2021 yılı Mart ayı verilerine göre nominal olarak yüzde 110 seviyesinde gerçekleşti. Reel olarak ise bu oranda yüzde 29.7 seviyesinde artış oldu.

Önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 seviyesinde artan Konut Fiyat Endeksi, aynı dönem içinde ise reel olarak yüzde 29.7 seviyesinde arttı. 

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE FİYAT ARTIŞLARI

3 büyükşehirde yaşanan fiyat artışlarına da değinilen açıklamada İstanbul, Ankara ve İzmir ile ilgili değerlendirmelerin de yapıldığına yer verildi. Buna göre son rakamlar şu şekilde:

İstanbul'da konut fiyatları önceki aya göre yüzde 9.8 seviyesinde artış gösterdi. Geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 122 seviyesinde artış gösterdi.

Ankara'da konut fiyatları önceki aya göre yüzde 9.6 seviyesinde artış gösterdi. Geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 111,7 seviyesinde artış gösterdi.

İzmir'de konut fiyatları önceki aya göre yüzde 10.6 seviyesinde artış gösterdi. Geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 105,9 seviyesinde artış gösterdi.

FAİZ İNDİRİMİ YİNE ARTTIRDI

Mayıs ayında gelen faiz indirimi kararından sonra ev  fiyatlarına yüzde 10 ile 30 arasında zamlar geldi. Temmuz ayıdna açıklanacak Mayıs ayı verilerinde de söz konusu durum yer alacak.

KAMPANYA BEKLETİLİYOR

0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi kampanyası 2 hafta önce açıklanmıştı. Ancak hala bu konuda başvurular alınmıyor. Bunun nedeni olarak ise fahiş şekilde artan ev fiyatlarının bir miktar düşmesinin beklendiği olduğu öğrenildi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç