YKS'ye Girecekler Dikkat: Bunlar Serbest Olacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

YKS'ye Girecekler Dikkat: Bunlar Serbest Olacak

2022 YKS'de , adayların sınavda yanlarında bulundurması gerekenler ile serbest bırakılanlar hakkında son dakika açıklaması geldi.

Eğitim 11 Haz 2022 09:41 0
YKS'ye Girecekler Dikkat: Bunlar Serbest Olacak

YKS'de bunlar serbest olacak.

2022 YKS'ye kısa süre kala sınava girecek adaylar, sınava son hazırlıklaırnı yaparken en merak edilen konular arasında , sınava giderken öğrencilerin yanında olması ve olmaması gereken şeyler konusu. Bilindiği üzere ÖSYM, daha önceleri sınavlara ulaşım kartlarını, bozuk paraları kabul etmiyordu. Ancak geçen sene yapılan düzenleme ile değişiklikler yapılmış ve birçok şey serbest bırakılmıştı. 

KİMLİK, GİRİŞ BELGESİ

Adayların sınava gelirken sınav giriş belgesi ve kimliklerini yanında bulundurması zorunluluktur. Bu belgeleri olmayanlar sınav merkezlerine alınmayacaktır. Sınava giderken yanınızda muhakkak olması gerekenler şu şekilde:

  • SINAVA GİRİŞ BELGESİ
  • FOTOĞRAFLI NÜFUS CÜZDANI VEYA FOTOĞRAFLI TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VEYA FOTOĞRAFLI GEÇERLİLİK SÜRESİ DOLMAMIŞ PASAPORTUN ASLI

ÖSYM Başkanı Aygün, "Sınav günü adaylarımız Sınava Giriş Belgesi ile Fotoğraflı Geçerli Kimlik Belgesini yanlarına almayı unutmasınlar." dedi.

ULAŞIM KARTI SERBEST Mİ?

Sınavlara giderken yanınızda götürdüğünüz ulaşım kartını dışarıda bırakmanıza gerek yoktur. Ulaşım kartını sınavda yanınıza alabileceksiniz.

EV ANAHTARI

Sınavda anahtara da izin verilecek. 

"Sınavlarda ulaşım kartı, ev anahtarı, metal para, tel toka, basit piercing, başörtüsü için kullanılan her türlü toplu iğne serbest bırakılmıştı. Bir değişiklik var mı?" sorusuna ÖSYM Başkanı Halis Aygün, "Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız düzenlemeler adayların sınav konforunu artıracak ve sınav binalarına ulaşımını kolaylaştıracak düzenlemelerdi. Sahadan bu anlamda olumlu dönüşler aldık. Şu an için bu dönüşümden memnunuz ve ek bir değişiklik yapmadık. Bu düzenlemeleri yaparken, sınav güvenliğine zarar vermeyecek iyileştirmeler olmasına dikkat ediyoruz." şeklinde cevap verdi. 

YASAK OLANLAR

Adayların yanında bulundurmaması gerekenler ise şu şekilde açıklandı:

- Çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, kağıt/madeni para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

- Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

- Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

- Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

- Bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,

- Kutu/şişe içerisinde ilaçla 

SON KEZ KULLANILACAK

Sınavda barajın kaldırılmasının yerleştirmelere etkisi konusunda konuşan Aygün, "Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı kararla üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Ayrıca TYT'nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıkarıldı. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkânı elde edecek. Ancak tıp, diş hekimliği, hukuk, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik alanlarında başarı sıralaması şartı uygulanmaya devam ediyor. Tıp fakülteleri için ilk 50 bin, diş hekimliği fakülteleri için ilk 80 bin, hukuk fakülteleri için ilk 100 bin, eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin, mimarlık programları için ilk 250 bin, mühendislik programları için ilk 300 bin ve öğretmenlik programları için ilk 300 bin içerisine girmek gerekiyor.

Ayrıca TYT için 200 ve üzeri puan kullanılması kuralı bu yıldan sonra sonlanacaktır. 2021-YKS’de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyen adaylar 2022-YKS’de bu puanlarını son kez kullanabileceklerdir. Bu yıldan sonra bu uygulama artık geçerli olmayacaktır." dedi. 

YKS SONRASI SORU VE CEVAPLARI TARTIŞMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Kaynak: Finans7.com

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç