YKS ve LGS Tercihleri Öncesi Özel Okul ve Özel Üniversite Ücretlerine Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

YKS ve LGS Tercihleri Öncesi Özel Okul ve Özel Üniversite Ücretlerine Zam

Özel Üniversitelerin ve özel okulların ücretlerine rekor oranda zamlar gelmeye başladı. İşte son dakika açıklamaları.

Eğitim 21 Haz 2022 09:19 0
YKS ve LGS Tercihleri Öncesi Özel Okul ve Özel Üniversite Ücretlerine Zam

Özel üniversite ve özel okul ücretleriene rekor zamlar geliyor.

2021-2022 eğitim öğretim döneminin sona ermesinin ardından 2022-2023 eğitim öğretim yılı için çalışmalar başladı. Çocuklarını ilk defa okula gönderecekler ya da seneye özel okula göndermek isteyenler ile özel okulda okuyan çocuğu olan aileler, özel okul ücretlerine gelcek sene ne kadar zam yapılacağını araştırmaya başladı. 

Gelen son bilgilere göre okullar, gelecek sene için ücret tarifelerini açıklamaya başladı. 

61 BİN LİRALIK ÜNİVERSİTE 118 BİN OLDU

Gelen son bilgilere göre geçen sene Ankara'da 61 bin 100 lira para alan bir üniversitenin ücretini bu sene 118 bin liraya çıkaracağı öğrenildi. Birçok üniversitede bunun üzerinde bir artış beklenirken  yaşanan ekonomik sıkıntılar ve rekor seviyelerde gelen enflasyon, riski daha da arttırıyor. 

MEMURLAR VE ORTA GELİR GRUBU ZORLANACAK

Maalesef ki dar gelirliler zaten çocuklarını özel üniversiteler ya da özel okullarda okutamıyor. Eskiden memurlar ile orta direk denilen orta gelir grubu çocuklarını biraz zorlansa da özel okullarda okutabiliyordu. Ancak şimdi gelen zamlarla birlikte zor duruma düşecekler.

Konu ile ilgili Cumhuriyet Gazetesi'ne açıklamada bulunan Akademisyen Suay Karaman yüksek ücretlere ilişkin, “Bu çok yüksek oranda artışlara kimse bir şey yapamıyor. Türkiye’de şu anda herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Büyük bir ekonomik çöküş var. Türkiye’de öyle okullar var ki 180-200 bin liralık. Özel okullardaki kontenjanlar boş kalacak. Dolayısıyla o kontenjanları doldurmak için farklı şeyler yapacaklar” ifadelerini kullandı ve ücretler nedeniyle eğitimini bırakmak zorunda kalacakların olduğunu söytleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Açıkçası bu büyük ekonomik krizde bazı öğrenciler eğitimini yarıda bırakabilir. İnsanlar önlerini göremiyorlar. Çocukların okulu bırakması gündeme gelebilir. Özellikle eğitimde felaket senaryoları olacaktır”

GEÇEN SENE 1300 ÖZEL OKUL KAPANDI

Özel Eğitim Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay  yaptığı açıklamada geçen sene 1300 özel okulun maddi zorluklar nedeniyle kapandığını söyleyherek, "Bu yıl artış oranını cumhurbaşkanı belirledi ve yüzde 36.8 ile sınırlandırdı. Şu anda özel okullar kayıtlarını alıyorlar ve önümüzdeki yıl çok büyük sıkıntı çekecekler. Bu yüzde 36.8’lik artış okulların ayakta durmalarına yetmeyecek. Özel okulların birçoğu kapanacak.”  ifadelerini kullandı.

YÜZDE 100'E KADAR ZAM

 

CHP’li Lale Karabıyık şu değerlendirmeyi yaptığı açıklamada zam için resmi oranın yüzde 36 olduğunu ancak gerçekte yüzde 100'e varan zamlar olduğunu söyledi. Zam miktarlarına özel üniversite ve özel okulların sayfalarından ulaşabilirsiniz.

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

YKS sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak ve tercih süreci bu tarihten sonra başlayacak.

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

LGS sonuçları ise 30 Haziran'da açıklanacak ve tercihler , sonuçlardan sonra başlayacak.

Tercih sürecinden haberdar olmak için mobil uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Kaynak: Finans7.com

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç