Yeniler yıkıldı tarihi yapılar dik duruyor: Nasıl oluyor da Mimari teknolojimiz iyiye değil kötüye gitti?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yeniler yıkıldı tarihi yapılar dik duruyor: Nasıl oluyor da Mimari teknolojimiz iyiye değil kötüye gitti?

Son dakika haberi: Birçok tarihi yapıda taş oynamazken yeni yapılan binaların domino taşı gibi devrilmesi dikkatleri çekti.

Emlak 17 Şubat 2023 09:30 1
Yeniler yıkıldı tarihi yapılar dik duruyor: Nasıl oluyor da Mimari teknolojimiz iyiye değil kötüye gitti?

Nasıl oluyor da mimarı teknolojimiz gittikçe kötüye gidiyor!

Depremde kaybettiğimiz canlarımız , bölgede yaşanan büyük acı tüm Türkiye'yi yasa boğarken bazı bölgelerden gelen fotoğraflar ve yıkım olmaması habeleri dikaktleri çekiyor. Zeugma'da bir hasar olmaması, Elazığ'da ise geçen senelerde meydana gelen depremden sonra bu depremde de UNESCO geçic imiras listesinde yer alan 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi'nin yıkılmaması dikkatleri çekti.

İtalya'da bulunan Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tescillenen eğri minare, Harput Kalesi ve diğer tarihi han, hamam ile konaklarında, geçen gün meydana gelen depremden sonra bir taş bile ddevrilmedi. 1200 rakıma sahip mahallede tarihi yapılarda bir şey olmaması , normal yapılarda da hasar olmaması dikkatleri çekti.

Mahallede hiçbir yapıda zarar olmadığını söyleyerek açıklama yapan Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolar, "Tarihi bir beldedeyiz. Atalarımız burada yaşadı. İki tane art arda olan bir depremde Elazığ şehir merkezinde birçok bina hasar aldı ve yıkıldı. Bunlar bizim içimiz acıtıyor ama Harput'ta tarihi binalarda taş bile yerinden oynamadı. Atalarımız dedelerimiz burada ne için yaşamış bunun bir araştırması yapılması gerekiyor. Ne olursunuz Harput'u imara açın" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Muhammet Saki Aslan yaptığı açıklamada, "Yaşanan depremler sonucunda Harput Kalesi'ne hiçbir şey olmadı. Diğer tarihi yapılarda hiçbir şey yok. O zaman yapılan yapıların bu kadar sağlam olması gerçekten ilginç. Merkezde yıkılan bina var ama burada herhangi bir hasar söz konusu bile değil. Zamanında burada çok sağlam yapmışlar" ifadelerini kullandı.

Eski yapıların yıkılmaması , yeni yapıların yıkılması ise , acaba nasıl oluyor da daha iyiye gitmesi gerekirken mimarı yapılarımızın sağlamlığı daha kötüye gidiyor? sorusunu akıllara getirdi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 14 Ay Önce
bunlar nasil zengin oluyorsa evlerde o kadar curuk oluyor otesimi var .