Yeni sınav geliyor: Artık her Hukuk Fakültesi mezunu Avukat olamayacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yeni sınav geliyor: Artık her Hukuk Fakültesi mezunu Avukat olamayacak

Son dakika haberi: Yılmaz Tunç yaptığı son dakika açıklamasında Avukatlığa düzenleme geleceğini, artık her hukuk bitirenin avukat olamayacağını söyledi.

Eğitim 6 Kasım 2023 0
Yeni sınav geliyor: Artık her Hukuk Fakültesi mezunu Avukat olamayacak

Artık her hukuk mezunu avukatlık yapamayacak.

Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, burada dikkat çeken ifadeler kullandı. Hukuk girişinde yeniden kontenjan kısıtlaması geleceğini söyleyen Bakan, atacakları adımlarla eğitimde kaliteyi artıracaklarını söyledi.

Hukuk fakültesi sayısının fazla olduğunu söyleyerek açıklamasına başlayan Bakan Tunç, "Bu fazlalık nedeniyle mezun olan kardeşlerimizin özellikle savunmada görev alan avukatlarımızın sayısının fazla olması nedeniyle, oradaki savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri de önümüzdeki süreçlerde gidermemiz lazım" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu anlamda kontenjan ilgili sınırlama yapılmıştı. Kontenjanın yüz bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz artık direkt avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakimlik savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak"

AVUKATLARA DÜZENLEME: HERKES AVUKAT OLAMAYACAK

Sistemin 2024 yılında başlayacağını söyleyerek açıklamasına başlayan Bakan Tunç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir. Yine hakim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hakim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hakim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek.

Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar. Tecrübeli profesörlerimizden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerimizden, istinattan, ilk dereceden hakimlerimiz orada eğitimler verecek. Ve o eğitimler sırasında da muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler"

SINAVA GİRECEKLER

Eğitimi alanların durumu ile ilgili konuşan Bakan Tunç, "Sonrasında da o eğitim tamamladıktan sonra iki yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında hakim savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Ve o çalıştıkları süre içerisinde yargısal kararlara imza atamayacaklar.

Ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasını, tüm bunlarda tecrübeli hakim insanlarımızın yanında usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışacaklar ve o tecrübeli hakim-savcılarımız onlara puanlar verecekler. Sonrasında belli bir puanı tutturan bu mesleğe kabul edilecek" ifadelerini kullandı.

YENİ DEĞİŞİKLİKLER DE GELECEK

Yeni düzenlemelerin de gündeme geleceğini söyleyen Bakan Tunç, “Yani Avrupa'nın temel kanunlarından çok daha yeni olanına biz sahibiz. Sizler de bu anlamda şanslısınız. Özellikle bu değişen temel kanunlar, sizin tam eğitim gördüğünüz zamana denk geldi. Ve onlarla hukuk fakültesinden mezun olup mesleğe onlarla başlayacaksınız. Biz eski kanunlarla eğitim görmüştük. Şimdi sonradan değişen yeni kanunlara adapte olmak, uygulama sürecinde biraz bazı gecikmelere neden olabilir" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ama o da telafi edildi. Tabii aradan geçen süre içerisinde değişen kanunlarımızın yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yeni değişikliklere ihtiyaçları oluyor. Ve bunları da gerekli hukuk fakültelerimizden, akademisyenlerimizden gelen teklif, öneriler, sizlerin derslerdeki tartışmalarınızdan çıkan sonuçlar yine yargının, uygulamanın ortaya koyduğu öneriler, vatandaşlarımızdan gelen talepler ve yargının tüm alanlarından gelen talepler doğrultusunda da Meclisimiz özellikle gecikmeksizin o değişiklikler noktasındaki hareketi yerine getireceğine inanıyoruz"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç