Yeni Haftanın İlk Zammı Otomobile: Arabalara 35 Bin TL Zam Geldi Renault, Fiat, Honda, Nissan
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yeni Haftanın İlk Zammı Otomobile: Arabalara 35 Bin TL Zam Geldi Renault, Fiat, Honda, Nissan

Yeni haftanın ilk zam haberi otomotiv sektöründne geldi. Döviz kurunda yaşanan yükseliş fiyatlara hemen yansıtıldı ve fiyatlar 35 bin lira arttı.

Taşıt 23 Mayıs 2022 10:16 0
Yeni Haftanın İlk Zammı Otomobile: Arabalara 35 Bin TL Zam Geldi Renault, Fiat, Honda, Nissan

Soın dakika : Sıfır arabalara bir zam daha geldi.

Dolar kurunda son günlerde yaşanan ciddi yükseliş sonrası araba fiyatları güncellendi. Ay başında 14.71 TL seviyesinde olan dolar kuru, 23 günde 1 lira 20 kuruştan fazla yükseldi. Şu sıralar 1 dolar 15.92 TL seviyesinden işlem görüyor. 23 gün önce 15.58 TL seviyesinde olan Euro kuru ise şimdi 16 lira 85 kuruş seviyesine kadar çıktı. 

Dolar kuru ile Euro kurunda yaşanan bu yükselişten sonra aaraç fiyatlarına da güncelleme geldi ve vergi dilimlerinde yapılan düzenlemenin bir kısmı da boşa gitmiş oldu. Gelen son bilgilere göre Renault, Fiat, Nissan ve Honda, geçen hafta araçlara döviz kuru zammı yapan markalar oldu. Öte yandan geçen ay yapılan vergi dilimi değişikliğinde bir alt vergi dilimine giren araçlar, döviz zammı ile yeniden üst sınıfa girdi ve yüzde 10'lara varan fiyat zamları geldi.

BİR HAFTADA 35 BİN LİRA ZAM GELDİ

Dünya'dan Aysel Yücel bugün kaleme aldığı yazısında, son günlerde otomotiv markalarında hem girdi fiyatlarının artması hem de döviz kurunun yükselmesi nedeniyle fiyat artışlarının art arda olduğuna yer verildi. 

Ay başından bu yana döviz kurlarında yüzde 7'den fazla yükseliş görülürken markalar bu oranı fiyatlarına yansıtmaya başladı. Honda yetkilileri yaptıkları son dakika açıklamasında fiyatları ngeçen hafta yüzde 3 ile 4 seviyesinde arttırıldığına yer verildi. 

Honda'nın yanı sıra Nissan ve Fiat ile Renault'da da benzer şekilde zamlar görüldü ve en az yüzde 3 , en fazla yüzde 10 civarında zamlar görüldü.

Bir örnek vermek gerekirse geçen hafta 313 bin lira seviyesinde olan Clio'nun oy 1.0 Sce 65 bg modelinin fiyatı güncellendi ve şimdi 327 bin 900 liradan satılmaya başlandı. Bir haftada fiyat artışı bu araçta 14 bin 900 lira oıldu. Bir diğer Renault aracı olan Tailant'ta da fiyat değişikliği oldu. 31 bin lira fiyat artışı yapıan Tailant'ın baz versiyonunu en çok zamlananlar arasında oldu ve 355 bin liraya kadar çıktı. 

Geçen hafta 593 bin 700 liradan satışa sunulan Honda Cıvıc 1.5L VTEC Turbo Eco-Premium segmentinin fiyatı 35 bin 900 lira zamlandı ve 629 bin 400 liraya kadar çıktı. 

ZAMLAR DURMAYACAK

Hem kur artışı hem de maliyetlerdeki artışların fiyatlara etki etmesi, çip krizinin hgala devam etmesi nedeniyle yıl sonuna kadar yüzde 20'lik yeni zamların geleceğini söyleyen OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, Merkez Bankası’nın açıklamaları doğrultusunda yıl sonu enflasyonuna bakılacak olursa en az yüzde 20 zammın olacağını söyledi. 

YEDEK PARÇAYA DA ZAM GELİYOR

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) Başkanı Ziya Özalp yaptığı açıklamada, yedek parçalara da girdi fiyatlarıonda yüzde 300 zam olması nedeniyle yakında ciddi bir zam geleceğini söyledi ve “Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış paralelinde sektördeki şirketlerin giderlerinde geçen yıla oranla yüzde 300’e yakın artış meydana geldiğini dile getirdi. Bu durumun hem karlılığı hem de yatırımları olumsuz etkilediğini belirten Özalp, “Maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle ilerleyen dönemde yedek parça fiyatları da artabilir” ifadelerini kullandı.

Özalp açıklamasında, araç bakımını yaptırmayanların bir an önce yapması gerektiğini söyledi. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç