YDO Kontrolden Çıktı: MTV ve Cezalara Büyük Zam Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

YDO Kontrolden Çıktı: MTV ve Cezalara Büyük Zam Geliyor

YDO'da yıl sonu rakamı netleşiyor. Yapılan son hesaplamada ciddi bir rakam ortaya çıktı.

Son Dakika 6 Tem 2022 08:21 3
YDO Kontrolden Çıktı: MTV ve Cezalara Büyük Zam Geliyor

YDO rekor kıracak.

Her sene Ekim ayında belirlenen yeniden değerleme oranı hakkında bir hesaplama yapıldı. Yapılan hesaplamaya göre bu sene yeniden değerleme oranında ciddi bir rakam bekleniyor. 

Dünya Gazetesi'nden Alaattin Aktaş bugün kaleme aldığı yazısında 2023 yılı için ciddi bir YDO'nun üzerimize geldiğini söyledi. 

TÜİK tarafından açıklanan enflasoyn rakamları sonrası şekillenne yeniden değerleme oranında yüzde 100'ün üzeri görülüyor. 

Hesaplamalara göre, Ekim ayında açıklanacak YDO'ya kadar olan 3 ayda Yi ÜFE hiç artmasa bile YDO yüzde 112.99 seviyesinde gelecek. 

Eğer bu sürece kadar Yi ÜFE oranı yüzde 1 seviyesinde artarsa Yeniden Değerleme Oranı yüzde 114.11 seviyesinde olacak. Üçüncü ihtimalde ise Yİ ÜFE yüze 2 artarsa yeniden değerleme oranı 17.27 seviyesinde gelecek.

Yüzde 3 artış durumunda YDO 119.47, yüzde 4 seviyesinde bir artış göstermesi durumunda yüzde 121.72 seviyesinde bir artış olur. Yİ ÜFE kalan aylarda  yüzde 5 artarsa YDO yüzde 124.01, yüzde 6 artarsa YDO yüzde 126.35 seviyesinde gelir.

PEKİ NEDİR BU YDO NEYDE KULLANILIYOR?

Uzun adı Yeniden Değerleme Oranı olan YDO oranı, gelecek sene vergilere cezalara kimlik ehliyet harçlarına gelecek zam oranıdır. Her sene vergi ceza ve değerli kağıtlaırn harçlarına yeniden değerleme oranı üzerinden zam yapılır. Bunun yanı sıra MTV de bu orana göre belirlenir. 

MTV'DE İNDİRİM OLUR AMA YİNE DE ZAM ÇOK

Yeniden değerleme oranının en az yüzde 112.99 seviyesinde gelmesi bekleniyor. Normalda yasaya göre MTV'ye de bu oranda bir zam gelir . Ancak bu rakamı Cumhurbaşkanı'nın düşürme yetkisi var. Bu yetki son yıllarda kullanılıyor. Bu sene de kullanılması bekleniyor. Ama yüzde 112'den düşülse bile yüzde 50'lerde bir zam bekleniyor. O da çok yüksek olur.

CEZALARA EN AZ YÜZDE 112.99 ZAM

Yasaya göre Cumhurbaşkanının cezaların zam oranında değişiklik yapma yetkisi yok. Yani yeniden değerleme oranı kaç gelirse cezalar o kadar artacak. 

EMLAK VERGİSİ

Emlak verrgilerinde de bu oranda bir artış bekleniyor. 

Ekim ayında YDO açıklandığında takipçilerimizi haberdar edeceğiz. Finans7.com'u takipte kalın.

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bende iş ariyorum
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yaptığı zamları fazlasıyla geri alacak siz gidin hala oy verin
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yaptığı zamları fazlasıyla geri alacak siz gidin hala oy verin