Yasa 2023'e kaldığı için EYT'liler daha az emekli maaşı alacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yasa 2023'e kaldığı için EYT'liler daha az emekli maaşı alacak

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin 2023 yılına kalması nedeniyle emekli maaşlarının olumsuz etkileneceği bildirildi.

Emekli Haberleri 12 Ocak 2023 08:56 0
Yasa 2023'e kaldığı için EYT'liler daha az emekli maaşı alacak

EYT'lileri olumsuz etkileyen durum: Daha az maaş alacaklar.

Emeklilikte yaşa takılanları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada 2022 yılında yasanın çıkması durumunda EYT'lilerin daha fazla emekli maaşı alacağı belirtilirken emeklilik düzenlemesinin 2023 yılına kalması ile birlikte emekli olacaklar daha az maaş alacaklar. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç bugün kaleme aldığı yazısında emeklilikle ilgili son düzenlemelere değindi. 

Emekli olunca alınacak maaş tutarı, çalışma zamanında  Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazanç miktarı, aylık bağlama oranı ve prim gün sayısına göre belli oluyor. Brüt kazancı daha fazla olan, daha fazla prim gün sayısı olanlar, daha fazla emekli maaşı almaya hak kazanıyor.

Bunların yanı sıra emeklilik dilekçesinin verildiği yıl da emekeli maaşına etki etmektedir. Enflasyonun ve milli gelir artış hızının düşük olduğu yıllarda fark düşük olurken, enflasyonun ve milli gelir artış hızının yüksek olduğu yıllarda söz konusu fark daha da açılmaktadır. 

Emekli olunca maaş bağlanırken SGK'ya çalışma hayatı süresince bildirilen prime esas kazançların şimdiki değeri hesaplanıyor. 2000 öncesindeki kazançlar, gösterge sistemiyle 2000 ile 2008 arasındaki kazançlar TÜFE artışı ve milli gelirdeki artışın yüzde 100'ü, 2008 'den sonraki kazançlar ise TÜFE artışı ve milli gelirdeki artışın yüzde30'u dikkate alınıyor. 

Diyelim ki geçen senenin ikinci yarısında emeklilik için dilekçe verdiniz. Bu kişilerin emekli maaşı hesaplanırken 2022 Ocak ayındaki tutar geçen yılın ocak ve temmuz aylarında yapılan emekli maaş zamları oranında arttırılacak. 2023 yılında dilekçe veren ise 2022'deki yıllık enflasyonun yüzde 100'ü ile şubatta açıklanacak 2022 gayri safi yurtiçi hasıla artışın yüzde 30'u dikkate alınacak.

2022 yılında emekli olmak için dilekçe verenler emekli aylığı hesaplanırken geçen senenin tamamında yapılan yüzde 78.86'lık maaş zammından faydalanacak. 

EYT'LİLERE ETKİSİ

EYT'lilerin emekliliği Şubat ayına kaldı. Bu nedenle  güncelleme sistemindeki bu uygulamadan dolayı emekli aylıkları bir miktar olumsuz etkilenecek. Ocak ayında maaşlara yapılan yüzde 30 zamdan EYT’liler de yararlanacak.

Ocak zammı yüzde 30 değil de yüzde 10 oranında kalsaydı, EYT’lilerin e-Devlet’e girdiklerinde 31 Aralık’tan önce gördükleri emekli aylığı ile mart ayında alacakları emekli aylığı tutarları aynı olacaktı.

Finans7.com | Ankara
Kaynak: https://www.haberturk.com/dilekceyi-2022de-verenler-kazancli-cikti-3554359-ekonomi?page=4

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç