Yargıtay'dan 2 Milyon Özel Güvenlik Görevlisini İlgilendiren Emsal Karar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yargıtay'dan 2 Milyon Özel Güvenlik Görevlisini İlgilendiren Emsal Karar

Yargıtay 10. Ceza Dairesi özel güvenlik görevlileri ile ilgili dikkat çeken bir karara imza attı.

Son Dakika 15 Mayıs 2022 10:04 20
Yargıtay'dan 2 Milyon Özel Güvenlik Görevlisini İlgilendiren Emsal Karar

Yargıtay'dan özel güvenlik görevlilerinin (ÖGG) yetkileri hakkında önemli karar.

Yüksek mahkeme Yargıtay bir davayı karara bağladı ve emsal karara imza attı. Edinilen bilgilere göre şehirlerarası otobüs terminali içinde görev yapan bir özel güvenlik görevlisi üst aradı. Üst araması sonucu özel güvenlik görevlisi, yabancı uyruklu kişinin üzerinde uyuşturucu madde yakaladı. Hemen durum polis ekiplerine bildirildi ve şüpheli gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Daha sonra olayla ilgil isoruşturma başlatıldı ve o kişi hakkıdna Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava görüldü. Görülen davada o kişi hakkında uyuşturucu madde ticareti yapmak suçlaması ile hapis cezası verildi. Sanık cezaya itiraz etti ve istinaftan sonra ceza Yargıtay'a gitti. Yargıtay 10. Ceza Dairesi ise olay ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Kararda özel güvenlik görevlileri tarafından yapılan üst aramasının hukuken geçersiz olduğuna yer verildi. Kararda, adli arama yapma görev ve yetkisinin olmadığı güvenlik görevlisi tarafından yapılan üst aramasının hukuka aykırı olduğu ve bu arama işlemindne elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağına yer verildi. 

Oy birliği ile alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

"Ceza muhakemesinin amacı; sosyal düzenin korunması ile kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı arasında bir denge kurulması suretiyle, hukuken geçerli delillerle hiç bir duraksamaya yer vermeden maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapılan arama hukuka aykırı olduğundan ve bu arama işleminden elde edilen maddi deliller hükme esas alınamayacağından; hakkında mahkümiyetine yeterli başkaca delil bulunmayan sanığın beraati yerine, yazılı gerekçeyle mahkümiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır."

Bu nedenlerden dolayı tutuklu yargılanan sanığın temyiz başvurusu kabul edildi ve hüküm bozulmuş oldu. Bunun ardından sanığın tahliye edileceği ve başka suçtan hakkında ceza yoksa hemen serbest bırakılması emri verildi. Cumhuriyet Başsavcılığına konu ile ilgili yazılan müzekkere oy birliği ile kabul edildi.

Bu karara baktığımızda özel güvenlik görevlilerinin üst araması yapamayacağı, yapsa bile bulacağı suç aletlerinin , ürünlerinin hukuka aykırı elde edilmesi nedeniyle delil sayılmayacağı sonucu ortaya çıkıyor.

Sizce bu karar doğru mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (20)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ne kadar saçma bir sistem ozaman ne gereği var özel güvenlik personelinin bir olay olsa üzerinde silah çıksa bıçak çıksa yaralama yapsa sorumlusu güvenlik personeli değil mi çok saçma çok
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bekçilere kimlik sorma üst arama yetkisi verildi ama terör bölgesinde görev yapan ögg ler üst arama ve kimlik sorma yetkisi yok, ama elinde HK33 piyade tüfeği var, ne saçma yasalarımız var
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Kardeşim yasalar ne diyorsa o. Madem görev bölgesinde adli arama yetkisi versinler.Olay çözülsün.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
İşte görün Yıllardır Özel Güvenlik Görevlileri bu tür yasalarla bu tür hak va özgün haklarıyla mücadele ediyor ama kimse Özel Güvenlik Görevlilerin özgün haklarında hiç bir iyileştirmeler yapmıyor ne maddi nede manevi oysaki Özel Güvenlik Görevlisi bir çalışanın polisle aynı yetkiyi taşıması gerekiyor, bekçi diye bir pozisyonu sonradan çıkardılar en çok maaşı ve polisle aynı yetkileri verdiler yine söylüyorum bekçiden daha çok pozisyon ve iş bilgisi ve deneyimi bulunan Özel Güvenlik Görevlilerine bu maddi ve manevi yetkileri yıllarca ertelediler. Yazık hemde çok yazık canı pahasıma görev yapan meslektaşlarımıza artık tüm hakları iyileştirilsin.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bence yapılmalı üst araması