Yaptırım Kararı Sonrası Kömür Fiyatları Fırladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yaptırım Kararı Sonrası Kömür Fiyatları Fırladı

Avrupa Komisyonu'nun Rusya kömürüne karşı uygulamaya alacağı yaptırım kararı, kömür fiyatlarının sert yükselmesine neden oldu.

Dünya 6 Nisan 2022 18:32 0
Yaptırım Kararı Sonrası Kömür Fiyatları Fırladı

Allah'tan kış sona erdi de yaz geldi: Kömür fiyatında rekor artış.


Önceki gün Avrupa Komisyonu toplandı ve yeni bir yaptırım kararı aldı. Savaşın başlamasından bu yana art arda alınan yaptırım kararları Rusya'ya karşı uygulanırken , alınan yeni karar kömür piyasasına ciddi şekilde etkisini gösterdi. Edinilen son dakika bilgilerine göre Avrupa Komisyonu, Rusya'dan kömür ithalatını durdurma kararı aldı. Bu da kömür fiyatlarını uçurdu. Bunun yanı sıra AB limanlarına girişlerin de Rus gemileri için yasaklanması teklifi de görüşülüyor.


Dün komisyon tarafından yapılan açıklamada, Rusya 'dan kömür ithal edilmesinin durdurulacağı ve Rusya'ya ait gemilerin Avrupa Birliği limanlarına sokulmayacağı, girişlerin yasaklanacağına yer verildi. Teklif dün Avrupa Komisyonu'na sunuldu ve dünyada da büyük yankı uyandırdı.


Kömür ve liman yaptırımlarının yanı sıra komisyon, Rus petrolünün ithalatının da yasaklanması için bir çalışma yürütüldüğünü çalışmaların kısa süre içinde sonuçlandırılacağını bildirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen , sosyal medya hesabı üzerinden dün bir açıklama yaptı ve “Dört yaptırım paketi sert bir etki yarattı ve Kremlin’in politik ve ekonomik imkanlarını kısıtladı. Son yaşanan olaylar ışığında baskıyı daha da artırmamız gerekiyor” ifadeleri ile yeni yaptırımları kamuoyu ile paylaştı.


Söz konusu yaptırımlarda , AB'nin her sene 4 milyar Euro değerinde kömür de yer alıyor. Kömürün yaptırım listesinde olduğunu söyleyen von der Leyen ayrıca aralarında VTB’nin de bulunduğu, Rusya'ya ait olan 4 bankanın da işlemlerinin durdurulmasının, işlemlerinin yasaklanmasının gündemde olduğunu söyledi.


KÖMÜR FİYATLARI UÇTU

Söz konusu açıklamanın ilk etkileri kötü oldu. Serbest piyasada kömür fiyatlarında ciddi yükseliş görülürken API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası’nda nisan kontratlarında kömürün 1 tonunun fiyatı dakikalar içinde yüzde 10 değer kazandı ve 295 dolar seviyesine kadar çıktı.


Fiyat artışı bugün de devam etti. Gelen son verilere göre dünkü kapanışın üzerine kömür fiyatları yüzde 4 daha arttı ve kritik 300 dolar seviyesini aşarak 302 dolar seviyesine geldi.


Son dönemlerde enerji fiyatlarında yaşanan bu sert yükselişler, tüm dünya ülkelerinde derinden hissedilirken yüksek enflasyon üzerindeki baskılar da devam ediyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç