Yapılandırma ve vergi affı başvurusu başlıyor: Bu borçlar siliniyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yapılandırma ve vergi affı başvurusu başlıyor: Bu borçlar siliniyor

Yapılandırma, vergi affı başvuruları başlıyor. Birçok borç silinecek. Peki hangi borçlar silinecek? Başvurular nasıl alınacak? İşte son dakika açıklaması ve detayları.

Ekonomi 3 Şubat 2023 22:34 23
Yapılandırma ve vergi affı başvurusu başlıyor: Bu borçlar siliniyor

Yapılandırma ve vergi affı başvurusu başlıyor: Borçlar siliniyor.

Yapılandırma kanun teklifi geçen hafta mecliste kabul edildi. 27 Ocak 2023 tarihinde meclise gelen ve 4 gün sonra komisyondan geçen düzenleme meclis genel kurulunda görüşülecek ve yasalaşacak. Yasalaşmasından hemen sonra yapılandırma başvurusu başlayaacak.

SGK'DA HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan aşağıdaki borçlar yapılandırma kapsamında olacak:

- 5510 sayılı Kanun’un 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi borçları,

- İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi borçları,

- Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten (asgari işçilik) kaynaklanan sigorta primi borçları,

- İdari para cezası borçları,

- SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı borçları,

- 5510/60-g bendi kapsamında sigortalı olanların genel sağlık sigortası primi borçları,

Bu borçlar yapılandırılacak. 

BORÇLAR NASIL HESAPLANACAK? FAİZLER SİLİNECEK Mİ?

Yapılandırma kapsamında esas borcun hesaplanması sırasında borç asıllarının ödeme vadesi bittikten sonraki tarihten kanunun yayınlanacağı güne kadar geçen süredeki Yİ ÜFE esas alınacak ve gecikme cezası ile gecikme zammı yerine tahsil edilecek olan faiz hesaplamaya alınacak.

Gecikme cezası ile zammının yerine bu şekilde hesaplanacak faiz , esas borca eklenecek ve bu para yapılandırılacak.

Bunun yanı sıra 31 Aralık 2022 tarihinden önceki işlenen fiillerle ilgili kanunun yayınlanacağı tarihten önce kesinleştiği, ancak ödenmeyen para cezalarının asıllarının yüzde 50'si ile bu yüzde 50'lik borç aslına ödeme vadesinin sona erdiği günden kanunun yayınlanacak tarihe kadar ge.en sürede YÜ  ÜGE aylık değişim oranları uygulanarak hesaplama olacak ve idari para cezaları borcu ortaya çıkacak. Bu şekilde yapılandırma yapılacak.

Sosyal Güvenlik Kurulu tarafından daha önce tahakkuk ettirilmiş olan idari para cezası asıllarının yarısının tahsilinden vazgeçilecek.

SGK borçlarının yanı sıra aşağıdaki borçlar da yapılandırılacak:

"Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş ücretleri, daha önce hiçbir yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, üst kurullarca yani düzenleyici ve denetleyici kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 sayılı Kanun kapsamındaki idari para cezaları, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili Kasım 2022’de yaptığımız kanunda revize eden bir düzenleme"

GSS NE OLACAK?

GSS tescili yapılmış olup gelir testine başvuru yapmayanlardan kanun yayınlanması tarihinden 30 Haziranm 2023 tarihine kadar gelir testine başvuru yapanların GSS primleri , gelir testi sonucuna göre yeniden tahakkuk edilecek. 

2022 Arallık ve önce tahakkuk eden ve ödenmeyen GSS prim borçlaırnın 31 Temmuz 2023 tariihne kadar ödenmesi durumunda gecikme zammı ve cezalarının tamamı kalkacak.

BORÇ YAPILANDIRMASI NE ZAMAN , SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Yapılandırma kanun teklifinin önümüzdeki hafta meclisten geçerek yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Hemen, EYT düzenlemesinin ardından da tüm sosyal kesimlerin yakından takip ettiği, beklediği adli, idari para cezalarını da yapılandırmayı hedefleyen çok geniş kapsamlı bir kanun teklifini, yapılandırma kanun teklifini görüşmeyi planlıyoruz; şimdiden başarılı bir yasama dönemi olmasını temenni ediyorum" dedi ve EYT teklifinin salı çarşamba günü meclisten geçmesinden sonra Perşembe günü mecliste görüşülmesi ve meclisten geçmesi bekleniyor. Düzenlemenin 10 gün sonra yürürlüğe girmesi ve başvuruların başlaması bekleniyor. Yapılandırma için son başvuru 2 Mayıs 2023 Salı günü olacak. Başvuru başladığında haberdar olmak için TIKLA İNDİR

KAÇ TAKSİDE BÖLÜNECEK?

Taksit sayısı 48 ay olacak. İlk taksit ödemesi ise 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılacka.

TAKSİDE BÖLENLER NE KADAR FAİZ ÖDEYECEK?

Taksit yapılması durumunda eklenecek faizler şu şekilde:

- 12 taksit için (1,09)

- 18 taksit için (1,135)

- 24 taksit için (1,18)

- 36 taksit için (1,27)

- 48 taksit için (1,36)

HACİZLER KALKACAK MI?

Hacizler ise ilk taksidin ödenmesinden sonra kalkacak.

HANGİ BORÇLAR SİLİNECEK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı açıklamada 2 bin liranın altındaki borçların silineceğini söyledi ve "Sayın Cumhurbaşkanımızın Kabine toplantısında söylediği , kamunun 2 bin liraya kadar olan vergi alacaklarından vazgeçtiğiyle ilgili konu hakkında bilgi vermek istiyorum. Vergi dairelerine vergi ceza, vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşlarımızın 2 bin lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz. Bir kişinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir def aya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçlarını siliyoruz, devlet olarak alacağımızdan vazgeçiyoruz" dedi.

Eğer borçlar 2 bin liranın altındaysa silinecek. Üzerinde ise bu borçlar yapılandırılacak. Ayrı ayrı 2 bin TL'nin altında olan, ama toplamı 2 bin lirayı geçen borçlar silinmeyecek. Sizce ayrı ayrı mı hesaplanmalı, yoksa hep birlikte mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

ÖZEL SEKTÖR BORÇLARI DAHİL Mİ?

Özel sektör borçlarının dahil olup olmadığı ve faizler konusunda AK Parti ile muhalefet partileri arasındaki konuşma şu şekilde:

MAHMUT TANAL – Faiz dâhil mi, hariç mi?
MUSTAFA ELİTAŞ  – Hayır, anapara değil, ferilerle beraber 2 bin lira. Toplamı 2 bin lira faiz dâhil.
ÖMER FETHİ GÜRER – Özel sektöre olan borçlar dâhil mi?
MUSTAFA ELİTAŞ – Yok , özel sektörle alakası yok bu işin . Biz, özel sektörle ilgili borçları nasıl silelim? O zaman üstlenmemiz lazım.

Sizce özel sektör banka kredi borçları dahil edilmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (23)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 14 Ay Önce
Ehliyet affını kapsamı genişletilmeli bu konu çok mağduriyetler yaratır.
Ziyaretçi 14 Ay Önce
2000tl herkesten silinmeli adil olan budur bence
Ziyaretçi 14 Ay Önce
bagkur vergi borçlarına dahilmi
Ziyaretçi 14 Ay Önce
devletimizin biz işsizken bizi sigortaliyor hastaneye gidebiliyorum ama sonra borclaniyoruz oda silincekmi
Ziyaretçi 14 Ay Önce
oh ne âlâ memleket sen git harca harca ondan sonra devlet öde yok böyle birşey kardeşim