Yapılandırma kanunu Resmi Gazete'de: Vergi ve borç affı geldi başvuru nasıl yapılacak?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yapılandırma kanunu Resmi Gazete'de: Vergi ve borç affı geldi başvuru nasıl yapılacak?

Son dakika haberi: Yapılandırma kanunu Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte başvurular başlıyor.

Resmi Gazete Haberleri 12 Mart 2023 08:47 4
Yapılandırma kanunu Resmi Gazete'de: Vergi ve borç affı geldi başvuru nasıl yapılacak?

Son dakika haberi: Yapılandırma kanun teklifi Resmi Gazete'de yayınlandı.

Merakla beklenen yapılandırma kanun teklifi geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlandı. Bugün gelen açıklamada ise Resmi Gazete'de beklenen açıklama yapıldı ve kanun teklifinin tam metnine yer verildi. 

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan açıklamada yapılandırma kanun teklifine yer verildi. Kanun yürürlüğe girdi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Tamer Osmanağaoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Teklifle birlikte tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları yapılandırma kapsamına alınmaktadır. Bugüne kadar gerçekleştirilen yapılandırmalardan farklı olarak asli para cezaları, düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kesilen idari para cezaları da ilk defa bu yapılandırmaya konu olmakta, kapsama alanına girmektedir. Diğer yandan, tüm idari para cezalarının, öğrenim kredisi borçlarının, ecrimisil borçlarının da kanun teklifinin kapsamına girdiğini hatırlatmak isterim. Yine, vatandaşlarımızın belediyelere ödemesi gereken emlak vergileri başta olmak üzere vergi cezalarının ve gecikme faizlerinin, gecikme zamlarının da dâhil edilmesi önemlidir. Kanun teklifinin yasallaşmasıyla birlikte 1 Kasım 2016 tarihinden önceki dönemler için TÜİK tarafından ilan edilmiş Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki aylık değişim oranları için 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren 0,75 esas alınmaktadır. Bu düzenleme, söz konusu borçları çok daha düşük bir oranla güncellemektedir. Diğer yandan, usulsüzlük cezalarının ve SGK tarafından kesilen idari para cezalarının yarısı ödenecek, gecikme zamları, ferî alacaklar, kalan cezalar ve vergiler için kesilmiş vergi ziyaı cezalarının ise tamamından vazgeçilmektedir. Tüm bu düzenlemelerden millî güvenliğe karşı işlenen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturma talebi olanların, bu kapsamda vergi incelemesi yapılması ve araştırma yapılması talep edilenlerin faydalanmayacak olması ise yerinde bir düzenleme olmuştur. Peşin ödeme konusunda teşvik edici düzenlemeler içermesi ve yapılandırılmış borçların ödenmesi konusunda vatandaşlarımıza daha fazla zaman tanıyan ve alan açan bu kanun teklifini görüşmekte olduğumuzu da hatırlatmak isterim.

Bugüne kadar çıkarılan yapılandırma düzenlemelerinde bir takvim yılında 2 taksiti ödeyememiş vatandaşlarımıza, bu taksitlerini son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödeme imkânı verilmekteydi; bu sayı, böylelikle ilk defa 3 taksite çıkarılmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Cumhur İttifakı iradesiyle gündeme getirilen bu düzenlemeyi, vatandaşlarımızın lehine olan her düzenlemede olduğu gibi milletimize olan borcumuzun gereği desteklediğimizi de ifade etmek isterim"

Bunun yanı sıra 2 bin liranın altındaki borçlar silinecek.

YAPILANDIRMA BAŞVURU NE ZAMAN?

Bugün yayınlanan kanundan sonra bu hafta başvuruların başlaması bekleniyor. 2 bin liranın altındaki borçlar otomatik silinecek. Diğer borçların yapılandırması için ise başvuru alınacak. Başvuru başladığında haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
ben tedasa gitim böyle borc silinecek diye bir yasa gelmedi diyorlar yapılandırmada yok diyorlar tc buna bir el atması lazım yolsuzluk almış basını gidiyor aman buna dur demek lazım
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Ben 1982 ssk girişli,şu an 1195 gün ssk günüm var.1985-91 arası 6,5 sene 14 gün bagkurum vardı.kapatmıştim.fakat borç çıkartıldı 449 bagkur günüm kaldı.silinen bagkurumu eyt kapsaminda ihya edip 3600 günden emekli olabilirmiyim.1261 ssk tamamlayarak
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Kyk ne oldu bir şey bilen var mı
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Şimdi adıma borçlu gözüktüğü GSS faizi ile birlikte silinecek mi.