Yabancıların borsada en çok alım yaptığı hisseler açıklandı: İşte Bist 100'deki yükseliş nedeni
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yabancıların borsada en çok alım yaptığı hisseler açıklandı: İşte Bist 100'deki yükseliş nedeni

Borsada son dakika haberi geldi: Gelen haberde yükselişin nedeni açıklanırken son dönemlerde yabancıların en çok aldığı hisselere yer verildi.

Borsa 7 Ağu 2023 12:58 0
Yabancıların borsada en çok alım yaptığı hisseler açıklandı: İşte Bist 100'deki yükseliş nedeni

Yabancıların borsada en çok alım yaptığı hisseler belli oldu.

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş Milliyet'e yaptığı son dakika açıklamasında dikkat çeken ifadeler kullandı. Maviş yaptığı açıklamada borsada son dönemlerdeki yükselişi değerlendirdi ve nedenini de duyurdu.

Seçim sonrası borsada yükselişin devam ettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Maviş, yabancı alımları ile yükselişin hızlandığını, son dönemlerdeki yükselişin nedeninin yabancı alımları olduğunu söyledi. Maviş açıklamasında, “Borsada yabancı alımları yüzde 30’ların biraz üzerine çıktı. 2020 başına dek yüzde 60-65 aralığına doğru seyretti. Bu tarihten sonra aşağı yönlü seyir izledi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yabancının hızlı bir çıkışını gözlemledik" ifadelerini kullandı ve "Yerli yatırımcının oranı artarken yabancı yatırımcının oranı yüzde 28’lere geriledi. 2020 sonunda yüzde 49 seviyesinde yılı tamamladı. 2021 sonunda ise yüzde 40, 2022 sonunda yüzde 28’lere gerilediğini gördük" dedi.

"UZUN SÜREDİR YOKTU ŞİMDİ VAR"

Uzun süredir borsada yabancıların daha çok hisse satışı yaptığını söyleyen Maviş, "Uzunca bir sürede borsada yabancı oranında artış olmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesiyle birlikte borsa iyimserliği satın aldı" dedi ve "7400 puan seviyesine doğru bu gücü kullandı. Son dönemde yabancı payının artması, cuma günkü işlemlerin alım yönünde gerçekleşmesi oldukça önemli. Tarihi dip seviyelerden sıçrama hareketi olarak bunu görmek mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

EN ÇOK HİSSE ALDIĞI SEKTÖRLER

Yabancıların en fazla hisse alımı yaptığı sektörler şu şekilde açıklandı:

"Yabancılar daha çok BIST 30 hisselerinde işlem gerçekleştirirler. Son dönemde yabancı işlemlerinde farklı sektör ve farklı hisselerin de ön plana çıktığını görüyoruz. 3 Ağustos tarihine baktığımızda yabancı oranı artan hisseler içerisinde enerji sektörü hisseleri, turizmden madenciliğe kadar, perakendeye kadar farklı sektörlerde işlemler yapıldığını görüyoruz"

"AĞIRLIK OLARAK..."

"Yabancı payı içerisinde demir çelik sektörünün yer aldığını söylemek mümkün. Ağırlık daha çok enerji sektörü tarafında gerçekleşti, yenilenebilir enerji başta olmak üzere hisselerde ağırlığın artmaya başladığını söylemek mümkün"

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Yazıda yer alan bilgiler finans7 yatırım tavsiyesi değildir. Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/uzmanpara/borsaya-hucum-piyasadaki-sert-yukselisin-nedeni-belli-oldu-6987260

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç