Yabancı yatırımcılar ve bankalar seçimi bekliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yabancı yatırımcılar ve bankalar seçimi bekliyor

Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş yaptığı son dakika açıklamasında yabancı yatırımcıların ve bankaların seçim sonrası için Türkiye'de inceleme yaptıklarını söyledi.

Ekonomi 9 Mayıs 2023 08:50 0
Yabancı yatırımcılar ve bankalar seçimi bekliyor

Yabancılar Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor.

Son dönemlerde ekonomide yaşanan durum, para politikasında izlenen yol ve tüm belirsizliklere rağmen ülkemiz, yabancı yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Yaşanan durum ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Doğan Holding CEO'su ÇAğlar Göğüş, Türkiye'nin pahalı olmasına rağmen hala cazip olduğunu söyledi. Türkiye'de doğru politika izlenmesi durumunda yatırımların gelebileceğini ve şimdilerde yatırımcıların nabız yoklaması yaptığını, neler olup bittiğini izlediğini söyledi.

Seçimlerden önce yabancı yatırımcı ile bankalaırn Türkiye'ye gelerek araştırmalarda bulunduğu ve piyasaları izlediğini söyledi.e Seçimlerden sonra verilecek ilk mesajların önemli olduğunu söyleyen Göğüş, “Stratejik yatırımlar hemen o gün gelmiyor ama portföy yatırımlarında hızlı giriş bekliyorum. Yani holding­ler ve bankalar yatırımda ilk hedef ola­cak. Bu, seçimden sonra verilecek ilk mesajlara da bağlı, kapalı olan swap­lar açılacak mı? Bunlar yatırım için belirleyici olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye pazarına karşı özellikle elektronikte yatırımcı ilgisi olduğunu söyleyerek açıklamasına devam eden Çağlar Göğüş, Avrupalı üreticilerin bazılarının üretimleri Çin'den Türkiye'ye kaydırma planı yaptığını söyledi. Göğüş konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Özellikle elektronik sektöründe Türkiye öne çı­kıyor. Çünkü Tayvan’la Çin’in arası son dönemde gerildi. Bu yüzden de üreti­ciler burada üretmeye çalışıyorlar. Bu durum başka sektörlerde de var. Çünkü politik riski yüksek bir coğrafyaya sırf ucuz diye tek başına bel bağlamak iste­miyorlar. Bu da Türk sanayiine ve insa­nına iş fırsatı oluyor” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU KAÇ TL OLMALI?

Dolar kurunun baskılandığını söyleyen Göğüş, enflasyonun yükske olduğu dönemin zor geçtiğini, enflasyon ile faiz göstergelerinin karlılığı olumsuz etkilediğini söyledi ve "Böy­le bir 12 ay daha giderse çok zorlanırız” dedi. Piyasanın iş yapabilmesi için do­ların en az 22 seviyesinde olması gerek­tiğini kaydeden Göğüş, “Çünkü enflas­yon develüasyon farkı şu anda yüzde 15- 20 arasında. Oysa en az 2-3 puan farkla makul bir bantta hareket etmesi lazım. Şu anda bant iyice açıldı" dedi.

Doların sabit kalması ile birlikte cari açığın büyüdüğünü söyleyen Çağlar Göğüş, “Böyle devam etmesi üreti­min düşmesine, dolayısıyla işten çıkar­malara neden olur. Mevcut politikalarla bir yıl devam etmek imkansız. En bü­yük tehlike bu bence" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç