Yabancı Dil Sınavlarında yeni dönem: YÖKDİL ve YDS kalkıyor e-TEP geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yabancı Dil Sınavlarında yeni dönem: YÖKDİL ve YDS kalkıyor e-TEP geliyor

Son dakika haberi: ÖSYM Başkanlığından alınan bilgilere göre YDS ve YÖKDİL sınavlarının kalkacağı, yeni sınavın geleceğine yer verildi.

Sınav 9 Ağu 2023 07:54 1
Yabancı Dil Sınavlarında yeni dönem: YÖKDİL ve YDS kalkıyor e-TEP geliyor

Flaş iddia: ÖSYM Yabancı dil sınavlarını kaldırıp tek bir sınava geçiyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberde ÖSYM Başkanlığı'nın yabancı dil sınavları üzerinde yeni bir çalışma yaptığı iddia edildi. Söz konusu iddiada Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı ile YÖKDİL sınavlarının e-TEP adı verilen yeni bir sınava çevrileceği bildirildi. İddialara göre ÖSYM'nin Ankara'da bulunan e sınav merkezinde bir pilot uygulamayla e-TEP'i test etmeye başladığı bildirildi. Yeni sistem ile birlikte her bir beceri için bir saat süre verileceği aktarıldı.

Söz konusu sınav hakkında son bilgileri ve aldığı duyumları Cumhuriyet'e aktaran eğitimci Feray Aytekin Aydoğan, “Halkın, emekçilerin çocukları açısından yüksek lisans, doktora yapma veya akademisyen olma hakları her geçen gün ellerinden alınıyor” dedi. Aydoğan, “Merkezi sınavlar, eğitimde eşitsizliği artırıyor. Öğrenciler aynı sınava, aynı sorulara tabi tutularak sözde bir eşitlik görüntüsü yaratılıyor. Aynı sorun bu sınavda da karşımıza çıkıyor. Kamu ile özel okullar arasındaki eşitsizliğin en açık kanıtını LGS’de de görüyoruz” dedi.

Sınav sisteminin değişmesi ile bir maddi yük oluştuğunu söyleyerek sözlerine devam eden Aydoğan, “E-TEP tipi sınavlar ülke nüfusunun yarısından fazlasının asgari ücretle yaşamaya çalıştığı bir gerçekte eğitimde piyasalaştırmayı artırıyor. Türkiye’nin sınav tarihi aynı zamanda skandallar tarihi. Dört aşamalı sınav sisteminde bu etapların hangi bilimsel, objektif kriterlere göre değerlendirileceği de büyük bir soru işareti” ifadelerini kullandı.

Ankara'da bir dil eğitimi uzmanı ise yaptığı açıklamada, dil eğitiminin uzun bir süreç oldeuğunu, ani alınan kararların fiyasko ile sonuçlanabileceğini, adayların bu yeni sınavda ilk etapta çok zorlanacaklarını söyleyerek, “Halihazırda uygulanan yabancı dil sınavlarında, bireyde oluşumu uzun süreç gerektiren konuşma, dinleme ve yazma becerileri ölçülmüyor” dedi.

e-TEP NEDİR? YENİ SINAV NASIL OLACAK?

Gelen bilgilere göre ÖSYM'nin e-TEP'in dört beceri üzerine yapacağı öğrenildi. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme yetilerinin test edileceği buna göre puan verileceği öğrenildi. Sizce bu yeni sınav sistemi daha mı iyi daha mı kötü olur? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

NE ZAMAN?

Söz konusu yeni sınavın ne zaman geleceği henüz bilinmiyor. Detaylar belli olduğunda haberdar olmak için finans7 uygulamamızı ücretsiz indirin:
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Saçmalık tabi ne yapacaklarını şaşırdılar artık içe zorlaştırıyor kimse yabancı dili seçmez artik