Vergi sistemine düzenleme geliyor: Doğrudan ve dolaylı vergi nedir?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Vergi sistemine düzenleme geliyor: Doğrudan ve dolaylı vergi nedir?

Vergilere köklü düzenleme geliyor. Doğrudan vergiler artırılacak ve dolaylı vergiler azaltılacak. Peki hangi vergiler artacak?

Finans Magazin 9 Ağu 2023 09:03 0
Vergi sistemine düzenleme geliyor: Doğrudan ve dolaylı vergi nedir?

Doğrudan vergi ve dolaylı vergi nedir?

Önceki gün gelen açıklamada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi sistemine köklü bir düzenleme geleceğini ve bazı vergilerin azaltılıp bazı vergilerin yeniden düzenleneceğini söyledi.

Vergi açıklamasına baktığımızda, dolaylı vergilerin azaltılacağı bildiriliyor. Bu açıklama sonrası vatandaşlar, dolaylı vergilerin, doğrudan vergilerin ne olduğunu araştırmaya başladı. Gelin buna kısa ve sade şekilde bir bakalım.

 İki çeşit vergi vardır. Biri doğrudan vergi diğeri ise dolaylı vergiler.

Doğrudan vergilere örnek vermek gerekirse gelir vergisi, kurumlar vergisi.

Dolaylı vergiler ise KDV ve ÖTV gibi vergilerdir.

2000'li yıllardan bu yana dolaylı vergilerin vergi geliri içindeki payı yüzde 60 seviyelerinde. Genellikle de yüzde 65 civarında seyrediyor. Dolaylı vergide zengin fakir fark etmeksizin herkesten aynı oranda vergi alınıyor. Zengin de fakir de markete gittiğinde aynı oranda KDV veriyor. Ya da Mercedes'i olan da Toros'u olan da benzin aldığında aynı oranda KDV ve ÖTV veriyor.

Doğrudan vergiler ise kazanca göre alınmaktadır. Bu nedenle en adaletli olanı bu. Geliri yüksek olandan yüksek, geliri düşük olandan ise daha düşük vergi alınıyor.

Yeni düzenlemeye göre doğrudan vergilerin artırılmasının gündemde olduğu bildirildi. Buna göre doğrudan vergiler kazanca göre alındığı için para kazananları daha çok ilgilendiriyor.

DOLAYLI VERGİLER AZALTILACAK

Dolaylı vergiler, yani KDV ve ÖTV gibi vergilerin azaltılması, vatandaşa artı şekilde yansıyacak. Sizce neyin vergisi azaltılmalı? aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç