Vefat Eden 132 Bin Kişinin Kredi Borcu Silindi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Vefat Eden 132 Bin Kişinin Kredi Borcu Silindi

Kredi çekerken hayat sigortası yaptıran vatandaşlardan vefat eden 132 bin kişinin kredi borçları silindi.

Kredi 14 Nisan 2022 19:01 0
Vefat Eden 132 Bin Kişinin Kredi Borcu Silindi

132 bin kişinin kredi borcu silindi.


Koronavirüs döneminde ve öncesinde bankalardan kredi çeken yüz binden fazla vatandaşın vefat nedeniyle kredi borçları silindi. Vefat eden kişilerin yaptıkları hayat sigortası nedeniyle vefat eden vatandaşların kredi borçları sıfırlandı ve mirasçılarına kredi borcu kalmamış oldu.


Türkiye Sigorta Birliği tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, sadece korona ile bağlantılı hastalıklardan vefat edenler için 661 milyon liralık ödeme yapıldığına yer verildi.


HAYAT SİGORTASI İSTEĞE BAĞLI OLDU

Geçtiğimiz gün meclise gelen yeni düzenlemede artık kredilerde hayat sigortasının zorunlu olmadığı, vatandaşların hayat sigortasını kredi başvurusunda isteğe bağlı yapabileceğine yer verildi. Bu durum sonrası kritik bir açıklama geldi. Açıklamada vefat kaza, işsizlik, tehlikeli hastalıklar ya da hastalık ve malullük nedeniyle borçların sigorta şirketleri tarafından karşılandığına yer verildi. Sigortalılar, teminatları dahilinde vefat etmeleri durumunda ailesine borç kalmayacağını bilmenin bir nebze olsun rahatlığı içinde oluyor.


İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi ile taksitli ticari krediler alınırken daha önce zorunlu olan, şimdi ,isteğe bağlı olan hayat sigortasında poliçe primleri gelir vergisi matrahından mahsup edildiği için primlerin yüzde 40'lık kısmına yakını vergi indiriminden de faydalanılabiliyor. Bunun yanı sıra sigorta poliçesinin sağladığı teminatlarla kredi maliyetlerinde de azalma oluyor. Vatandaş , bankalardan daha uygun faizli kredi kullanabiliyor.


Türkiye Sigorta Birliği tarafından tarafından açıklanan verilere baktığımızda 2021 senesinde toplamda 132 bin kişinin 1,6 milyar liralık kredi borcunun sigorta şirketleri tarafından karşılandığı görüldü.


Koronavirüs nedeniyle vefat eden vatandaşların ise 661 milyon liralık kredi borçları sigorta şirketleri tarafından karşılandı. Hayat sigortası yapan şirketlerin üstlendiği tazminatın yaklaşık yüzde 40'lık kısmını oluştan bu durum sonrası 2022 yılında da salgına bağlı vefat edenlerin borçlarının da ödenmesi ile miktarın yine 600 milyon lira seviyesinde olmasının beklendiği açıklandı.


Geçtiğimiz gün meclise gelen yeni torba yasa ile bu zorunluluk ortadan kaldırıldı. Artık kredi başvurusu yaparken hayat sigortası zorunluluğu yok. Ancak kredi çeken ve hayat sigortası yaptırmayan kişinin vefat etmesi durumunda borç, yasal varisleri tarafından ödenmek zorunda.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç