Uyku Apnesi olanlara artık ehliyet verilmeyecek: Uyku apnesi nedir, nasıl anlaşılır?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Uyku Apnesi olanlara artık ehliyet verilmeyecek: Uyku apnesi nedir, nasıl anlaşılır?

Ehliyet alacak vatandaşları ilgilendiren son dakika haberi geldi. Gelen haberde artık uyku apnesi olanların ehliyet alamayacağına yer verildi.

Sağlık 25 Nisan 2024 15:01 2
Uyku Apnesi olanlara artık ehliyet verilmeyecek: Uyku apnesi nedir, nasıl anlaşılır?

Son dakika: Ehliyette değişiklik yapıldı mı? DMM'den açıklama geldi.

Taşıt kullanabilmek için söz konusu taşıta uygun sürücü belgesi alınması gerekiyor. Sürücü belgesi almak için bazı sağlık şartlarını karşılamak gerekiyor.

DMM'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında, ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilen kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği, doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir.

Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar etmeyiniz"

UYKU APNESİ NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun geçici olarak durması ya da azlaması durumuna verilen isimdir. Genellikle üst solunum yollarının tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında uygun düzeyde kontrol edilmemesi durumunda olur.

Uyku apnesi, kişilerin normal süre uyuması durumunda bile uykulu hissedilmesine neden olur. Bu da direksiyon başında uyku halinde olmasına ve trafik güvenliğini tehlikeye atmalarına neden olur.

UYKU APNESİ OLANLAR NE OLACAK?

Uyku apnesi olanların önce tedavi olmaları gerekecek. Uzun vadede ciddi sorunlara neden olabilecek hastalığın tedavisi sonrası ehliyet alınabilecek.

UYKU APNESİ BELİRTİLERİ NEDİR?

Uyku apnesi olan kişiler ciddi şekilde horlar. Normale göre 3-4 kat daha kaba ve gürültülü şekilde horlama olur. Nefes darlığı, uykuda sürekli uyanma, el kol hareketleri ile çırpınarak uyanmaya çalışma gibi durumları olan kişilerde uyku apnesi bulunur. Bu belirtileri olanların bir KBB uzmanına görünmesi gerekmektedir. Kulak burun boğaz uzmanına muayene olduktan sonra tanı konulması durumunda doktorunuz, tedavi için size seçenekleri sunacaktır.

Sizce bu karar doğru mu? Ehliyet verilmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 9 Gün Önce
Yok artik körluk deseler tamamda uyku apnesi ne sacmalik
Ziyaretçi 9 Gün Önce
Tedavi oluyor cihaz kullanıyor ise neden kullanmasın.