Üst Düzey Bankacı, Dolar Kurunun Aslında Kaç TL Olduğunu Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Üst Düzey Bankacı, Dolar Kurunun Aslında Kaç TL Olduğunu Açıkladı

Üst düzey bir bankacı yaptığı son dakika açıklamasında dolar kurunun asıl olması gereken seviyesini açıkladı.

Döviz 13 Mayıs 2022 21:56 0
Üst Düzey Bankacı, Dolar Kurunun Aslında Kaç TL Olduğunu Açıkladı

Üst düzey bankacıdan döviz tahmini: Doların asıl olması gereken fiyatı açıkladı.

Reuters'e açıklama yapan bir üst düzey bankacı, dolar kurunun son günlerdeki yükselişi hakkında önemli bir değerlendirmede bulundu. Banka yetkilisi yaptığı açıklamada dolar kurunun kısa vadede düşmeye devam edeceğini, şimdi yaşanan düşmenin normal olduğunu söyledi.

FAİZ VE ENFLASYON ETKİSİ

Fed'in açıkladığı faiz kararından sonra yükselmeye başlayan dolar kuru, daha sonra ABD'de enflasyonun yükselmesi ile birlikte giderek daha çok yükselmeye başladı. Son olarak bugün yeni faiz artırımları yapılabileceği açıklamasının gelmesi ile birlikte dolar kurunda yükseliş sürdü ve gün içinde 15.50 TL seviyesine kadar yükseldi. Şu sıralar dolar kuru 15.48 TL.

DOLARIN YÜKSELMESİ NORMAL

Bankacılar yaptıkları açıklamada, Merkez Bankası'nın negatif rezervleri ile sürdürülebilirliğini sağlamadığını, bu nedenle TL’nin dolar karşısındaki son 4 gündür devam eden değer kaybını bir “gereklilik” olarak görüyorlar.

BANKALARA DÖVİZ TALİMATI

Merkez Bankası ile BDDK'nın koordineli şekilde bankalarla yaptıkları görüşmelerde döviz satımı saatlerinin değiştirilmesinin istendiği, döviz satım işlemlerinin saat 10.00 ile 16.00 arası olmasının talep edildiği öğrenildi. 

DOLAR'DAKİ EN ÖNEMLİ GELİŞME

Üst düzey bir bankacı Reuters'e yaptığı açıklamada, geçen hafta bayram tatilinde Türkiye'yi negatif şekilde etkileyen olaylar yaşandığını söyledi. Bankacı açıklamasında, "Bunların en önemlisi küresel faizlerdeki artış. Eğer kamu belirleyici olduğu kurda dış gelişmelere aldırış etmeden sabit bir seviye belirlerse, yani TL’yi olması gereken seviyeden daha değerli tutmaya çalışırsa bunun maliyeti çok yüksek olur. Kur negatif bir rezervle sabit bir seviyede uzun süre duramaz." dedi ve kademeli şekilde devam eden yükselişin normal olduğunu söyledi. 

DOLAR KURUNUN ASIL OLMASI GEREKEN SEVİYE

Dolar kurunun asıl olması gereken seviyeyi açıklayan bankacı, “Bir seviye belirtmek kamunun aklından geçeni görmek çok zor. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dolar/TL’de olması gereken seviyeyi 16.5 olarak tanımlıyor. Hangi seviye olduğunu söylemek mümkün değil ama yeni bir döviz kaynağı sağlanamıyor ise kademeli değer kaybı sağlıklı bir karar olur. Her ne kadar politikaları doğru bulmasak da TL’nin son 3-4 günlük değer kaybını mevcut politikaların sürdürülebilir olması için gereklilik olarak görüyoruz. Aksi halde kur kontrolden çıkabilirdi.” dedi.

DOLAR KURU KAÇ TL?

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar kuru 15.48 TL seviyesinde işlem görüyor. 

EURO KURU KAÇ TL?

Euro kuruna baktığımızda ise Euro'nun şu sıralar 16.13 TL seviyesinde olduğu görüldü. Dolar karşısında değer kaybeden Euro'da yükseliş kısıtlı oldu.

GRAM ALTIN KAÇ TL?

Piyasalardan alınan son dakika verilerine göre gram altın şu sıralar 901 lira seviyesinde işlem görüyor. Ons altın fiyatı ise 1810 dolar seviyesinde.

SİZCE?

Sizce dolar kuru ile altında yükseliş olur mu? Aşağıda bulunan yorum kısmından merak ettiklerinizi ve yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Not: Haberde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç