Ünlü Ekonomist Nedenlerini Tek Tek Sıraladı: Dev Zamlar Yolda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ünlü Ekonomist Nedenlerini Tek Tek Sıraladı: Dev Zamlar Yolda

Evren Devrim Zelyut yaptığı son dakika açıklamasında bütçeyi değerlendirdi ve 2023 seçimlerinden sonra ciddi bir zam fırtınası kopacağını söyledi.

Ekonomi 18 Ekim 2022 08:55 1
Ünlü Ekonomist Nedenlerini Tek Tek Sıraladı: Dev Zamlar Yolda

Evren Devrim Zelyut bugün kaleme aldığı yazısında zam furyasının yolda olduğunu söyledi.

Merkez Bankası tarafından dün bir açıklama yapıldı ve Türkiye'nin dış borcuna yer verildi. Açıklamada vadesine bakılmaksızın 1 yıldan daha az kalan dış borcun 185.9 milyar dolar olduğuna yer verildi. Açıklamada "Söz konusu stokun 16,0 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün %19,9, Merkez Bankası'nın %17,0,  özel sektörün ise %63,1 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir."

Zelyut kaleme aldığı yazısında eksi 60 milyar dolar rezervi hesaba katıldığında kurun yukarı yönlü eğilimi kuvvetlenerek devam edecek dedi ve "İşin en vahim kısmı ise, an itibari ile 'Net Hata Noksan' denilen kaynağı belirsiz girişler veya Rus/Arap sermaye destekleri ile tutulmaya çalışılan kur, bu unsurların bir şekilde çalışmaması halinde çok uçuk değerlere ulaşarak ekonomiyi büyük bir yıkıma götürebilir." ifadelerini kullandı. 

Zelyut açıklamasında şunları söyledi:

"Rakamda sanayinin aldığı borçların büyük bir yüzde oluşturduğunu gözlemliyoruz. Bu da ithal etmeden çalışamayan bir sanayi olduğunu bizlere gösteriyor. Ancak ithal ederek düşük teknoloji üretimine bağlı sistem bir yıl içinde tıkanacaktır, zira üretilen mallar para etmediği gibi bunları üretmek için alınan borçları elde edilen hasılatla çevirmek iyice zorlaşacaktır. Hem para etmeyen mallar satıyorsunuz, geliriniz azalıyor, hem de bunları üretmek için devasa borca girip dışarıya kaynak akıtıyorsunuz."

Zelyut açıklamasında bütçe büyüklüğünün 4 trilyon 469 milyar lira olacağını , 659 milyar liralık bütçe açığının beklendiğine yer verildi. Bu açığın kapatılması için  gereken paranın vergiler ve zamlarla alınacağını söyledi. 

ZAMLARDAN ÖNCE KAŞIKLA

Zamlardan önce vatandaşlara kaşıkla verileceğini ve daha sonra seçimlerin ardındna art arda zamların geleceğini söyledi ve "Yapılan her seçim kokan hareket 2023'te devasa zamlar olup üzerimize yağacak, bundan kaçış yok." dedi.

SEÇİMLER NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı ve genel seçimler 2023 Haziran'da yapılacak. 

Finans7.com'u takip ederek gündem haberlerinden haberdar olabilirsiniz.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ne yüksek kâhinliklere analiz yapıyo ünlü ekonomist