Ünlü Ekonomist Korkuttu: Dolar, Benzin ve Mazot Fiyatlarında Büyük Fırtına Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ünlü Ekonomist Korkuttu: Dolar, Benzin ve Mazot Fiyatlarında Büyük Fırtına Geliyor

Son dakika haberi: Ünlü Ekonomist Tuna Kaya yaptığı son dakika açıklamasında dolar kuru ile akaryakıt fiyatlarına değindi.

Emtia 3 Haz 2022 19:11 0
Ünlü Ekonomist Korkuttu: Dolar, Benzin ve Mazot Fiyatlarında Büyük Fırtına Geliyor

Dolarda korkutan 20 lira tahmini geldi.

Son günlerin en büyük gündem konusu hayat pahalılığı ve döviz kurlarındaki yükseliş. İğneden ipliğe her şeye zam gelmesine neden olan döviz artışı vatandaşın zor duruma girmesine neden oldu. 

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte her şeye gelen zamlar gözler önüne serildi. Enflasyon yüzde 73.5 seviyesine gelerek son 22 yılın rekorunu kırarken açıklanan veriler sonrası altın 1000 liraya doğru hareket etmeye , dolar kuru ise 16.60 TL 'ye doğru gitmeye başladı. Bir sonraki durağı 17 lira olan dolar kuru ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Piyasa Uzmanı Tuna Kaya yaptığı son dakika açıklamasında dolarda krizin kapıda olduğunu söyledi. 

Amerikan Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantıda politika faizini 25 baz puan arttırabileceğini söyleyen Kaya, ABD ekonomisinin resesyona girmesi durumunda Eylül ayında yeni bir faiz artırımının söz konusu olmayacağını söyledi. 

Enflasyonun en büyük kaynaklarındna birinin Çin olduğunu söyleyen Kaya, tedarik zincirinde yaşanan kriz nedeniyle ürün fiyatlarında rekor düzeyde artışlar olduğuna yer verildi. 

PARA ÇIKIŞI ARTIYOR: KİMSE BURADA DURMAK İSTEMEZ

Enflasyonun yüzde 73 , hazine bonosunun ise yüzde 21'lerde olduğu bir yerde yabancının kalmayacağını söyleyen Kaya, “Yıl başından yabancıların portföyden çıkış arttı. Hazine Bonosu da enflasyon yüzde 73 seviyesinde olması Hazine Bonosu'nun yüzde 21'li seviyelerde olması akla ziyan bir durum. Kimse burada durmak istemez.” dedi ve dövize ihtiyacımız olduğunu söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

DÖVİZE İHTİYACIMIZ VAR

“Dövize ihtiyacımız var döviz kaybediyoruz. Yabancılar çıkmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonu swaplar ve hazine dövizleri düşürülmüş şekilde eksi 61 milyar dolar seviyesine gelmiş durumda. Dolar/ TL üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. "

Amerikan dolarının yeni bir fırtına ile geleceğini söyleyen Kaya, "Bir tarafta küresel fırtına var, bir tarafta dolar fırtınası bizi maalesef bekliyor. ABD dolar endeksi 102 dolar seviyesinden döndü. Burada 100 seviyesinin altına inerse piyasalar rahat nefes alacak.” dedi ve “Daha öncede gördük 101,25 seviyesinden döndü. Bu yönüyle 100 seviyesini takip ediyor olacağız. Korku endeksinde ise kritik 15 seviyesini aşağı doğru kırdık. Umarım buranın altında kalır. Ama riskler çok fazla. Hem mevcut küresel risk diğer taraf ise Rusya-Ukrayna krizi korku endeksinin düşmesini zor gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

BENZİN VE MAZOT FİYATLARI 30  'A GELİYOR

Akaryakıt fiyatlarında brent petrol ve döviz kaynaklı yükselişin olduğunu söyleyen Kaya, 30 liraların yakın olduğunu söyleyerek, "Artan petrol fiyatları Avrupa'yı vurur da bizi vurmaz mı? Benzin ve mazot 26 seviyesini aştı. 30 TL seviyesine geliyor. Artan petrol iğneden ipliğe her şeyi etkiliyor. Dolar/TL'de 16,50 seviyesine geldik. Bu ara seviye.” dedi. 

BURADA FAZLA DURMAZ

Dolar kurunun bu seviyede çok durmayacağını söyleyen Kaya, “Burada fazla durmaz. 6 gündür bu seviyede. Burası aşılırsa 17,17 seviyesi var. 17,17'den sonra hızlı bir şekilde yükselecek. Euro da 17,68 aştı. Bir sonraki seviye 18 var. Euro'da çığırında çıktı. Euro 20'li seviyeleri de aşılabilir.” dedi.

Sizce artış sürer mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Not: Haberde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Finans7.com yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç