Ünlü Ekonomist: Asgari Ücret 20 Bin TL Olmalı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ünlü Ekonomist: Asgari Ücret 20 Bin TL Olmalı

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer yaptığı son dakika açıklamasında asgari ücretin en az 20 bin lira olması gerektiğini söyledi.

Ekonomi 6 Mayıs 2022 17:22 2
Ünlü Ekonomist: Asgari Ücret 20 Bin TL Olmalı

Asgari ücret aslında 20 bin lira olmalı.

Ünlü Ekonomis Selçuk Geçer bir son dakika açıklamasında bulundu ve asgari ücretin aslında 20 bin lira olması gerektiğini söyledi. 

Dün açıklanan Nisan ayı enflasyonu hakkında konuşan Geçer, enflasyonun yükselişte olduğunu zaten gördüklerini, savaşın da bunu körüklediğini söyledi ve "Buna bir de Rusya – Ukrayna krizi eklenince enflasyon fırladı. Üretici enflasyonunda ciddi yükselişler var. Bu da bize önümüzdeki yaz aylarında beklenen enflasyon düşüşünün olmayacağını gösteriyor. Bu da dolar kuru üzerindeki kırılganlıkları arttırtacaktır." değerlendirmesini yaptı.

YENİ FAİZ ARTIRIMI 75 BAZ PUAN MI OLACAK

Yüksek enflasyonla mücadele nedeniyle faiz artırımına giden Fed'in piyasaları 75 baz puana alıştırdığını söyleyen Geçer, bunun Türkiye ekonomisini yakından ilgilendirdiğini , Türkiye'yi çok etkileyeceğini söyledi. Fed'in faiz arttırması durumunda Türkiye'den sermaye çıkışları olacağını söyleyen Geçer, "Merkez Bankası ve kamu bankaları baskı yapsa da bu işe yaramayacak. Dolar kurunda ikinci bir fırlama fiyatların çok daha yükselmesi sonucunu getirir. Bu da çok yüksek bir enflasyon ile karşı karşıya kalmamızı sağlayacaktır." dedi.

TALEP YOK AMA KONUT FİYATLARI ARIYOR

Konut fiyatlarında yaşanan fırsatçılığa değinen Geçer, "Enflasyon yüzde 70 değil de yüzde 65 olursa bu enflasyon düşüyor anlamına gelmiyor. Yine enflasyon var ama enflasyonun artış hızı azalmış. Konut sektöründe fırsatçılık enflasyonu var. Ev fiyatlarını 250 Bin Dolar üzerine çektiler. 3-5 yabancıya konut satıp piyasayı alt üst ettiler. Yabancıya satıyormuş gibi yapıp satmadan fiyatları arttırıyorlar. Talep olmadan konut fiyatları artıyor." dedi. 

TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET ASLINDA NE KADAR OLMALI?

Ekonomik göstergelerin dalgalı olması, hayat pahalılığının artması nedeniyle son dönemlerde asgari ücrete ek zam meselesi gündemde en çok konuşulan konulardan oldu. Hükümet, şimdilik gündemimizde yok dedi. Ancak sendikalar ek zammın bir an önce gelmesi gerektiğini savunuyor.

Son dönemlerde ekonomik verilerin oldukça bozulduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Geçer, dolar kurunun ciddi anlamda baskı altında olduğunu söyledi. Dolar kurunun bir anda 117 liraya çıkabileceğini, ondan sonraki durağının ise 22 lira olacağı tahmininde bulunan Geçer, "Dolar kurunu baskı altında tutuyoruz diyorlar ama kimse ekranlardaki kuru baz almıyor. Devlet bile zorunlu ödemelerinde 22 TL’lik kur fiyatını uyguluyor. İnsanlar her ay daha da fakirleşiyorlar. Enflasyon ile hayat pahalılığı aynı şey değildir. Enflasyon fiyat artışıdır. Enflasyon arttığı kadar gelirimiz artmıyor. 1 Milyon TL’ye araba mı olur? Asgari ücret açlık sınırının bile altında kaldı. Bu sadece zaruri gıda ihtiyacıdır. Diğer zaruri ihtiyaçları buna ekleyince yoksulluk sınırına ulaşıyorsunuz ve o da şu anda 17 Bin TL’dir. Normal ülkelerde asgari ücret yoksulluk sınırına göre belirlenir. Olağan olan şu anda asgari ücretin 20 Bin Türk Lirası olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Sizce asgari ücret ne kadar olmalıdır? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
20.000 TL yukarıdan ver demesi kolay aşadaki iş veren verebiliyormu diyen hiç kimse yok herkes Elemen çıkartıyor haberiniz yok sanırım bay ekonomist..
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
10.000 olmalı